Region

Možda iz druge upali: EK ponovo predlaže otvaranje pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom

Evropska komisija je pozitivno ocijenila napredak Sjeverne Makedonije i Albanije u reformskom procesu i ponovo preporučila otvaranje pristupnih pregovora te dvije zemlje sa EU.

U dokumentu o Sjeverenoj Makedoniji u koji je agencija Beta imala uvid podsjeća se da je u svjetlu značajnog napretka i ispunjenja uslova koje je postavio Savjet u junu 2018, Evropska komisija u prošlogodišnjem paketu proširenja preporučila otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

Sjeverna Makedonija je pojačala napore i ostvarila dodatne opipljive i održive rezultate u ključnim oblastima koje su navedene u zaključcima Savjeta iz juna 2018. Shodno tome, osnove preporuke Komisije za 2019. za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i dalje važe, navodi se u dokumentu Evropske komisije.U dokumentu se takođe navodi da je Sjeverna Makedonija ostvarila opipljive rezultate u kontinuiranom sprovođenju reformi vezanih za EU kao i u dobrosusjedskim odnosima.

PROČITAJTE  Evropska komisija će podržati razvoj Evropske novinske redakcije

Kada je riječ o reformama, zemlja se posebno fokusirala na oblasti koje su identifikovane u zaključcima Savjeta koji obuhvataju pravosudne reforme i proaktivne istrage, krivično gonjenje i pravosnažne presude u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala, uključujući i onih na visokom nivou, dodaje se.

U posebnom dokumentu o Albaniji navodi se da je ta zemlja ostavila konkretne rezultate u kontinuiranom sprovođenju reformi vezanih za EU i da je u oblasti identifikovanim u Zaključcima Savjeta ostvaren napedak.

Uprkos preporukama Evropske komisije, Sjeverna Makedonija i Albanija na samitu EU u oktobru 2019. nisu dobile datum za početak pristupnih pregovora sa EU zbog protivljenja Francuske.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare