Stevandić najavio

Može li NSRS stvarno zabraniti Dodiku da ide na ročišta u Sud BiH? Advokat je pojasnio

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić jučer je izjavio da bi ova skupština mogla zabraniti Miloradu Dodiku da se pojavljuje na ročištima pred Sudom BiH.

Stevandić je kazao da NSRS može donijeti odluku kojom će predsjedniku RS zabraniti da se odaziva na poziv Suda BiH pred kojim se vodi proces protiv njega.

No, može li to zaista NSRS uraditi?

Advokat Aleksandar Jokić izjavio je za Buku da NSRS ne bi mogla da izdaje obavezujuća uputstva za djelovanje predsjednika RS, a naročito ne bi smjela da to čini u situaciji kada je u pitanju postupak protiv fizičkog lica (istina, koje se sumnjiči da je krivično djelo počinilo obavljajući funkciju predsjednika RS).

"Naime, Ustavom RS su propisane nadležnosti NSRS i ona niti bira predsjednika RS, niti ga kontroliše u njegovom radu, pa nema jasne mogućnosti ni da mu daje obavezujuće instrukcije u pogledu odazivanja na sud. Tim prije što, kako sam rekao, suđenje nije usmjereno formalno protiv institucije predsjednika, pa je potpuno nejasno kako je zamišljeno da se ovo provede i da li bi mogle biti propisane i kakve bi bile moguće sankcije za nepostupanje po odluci", pojasnio je Jokić.