Postoji trik

Može li se maslinovo ulje pokvariti? Ako ima ovakav miris – bacite ga

Ako niste sigurni je li vaše maslinovo ulje još uvijek ispravno, najprije ga pomirište. Ako ni nakon toga niste riješili svoju dilemu, otpijte jedan gutljaj

Maslinovo ulje je poljoprivredni proizvod i s vremenom će svjetlost, toplina i kisik dovesti do razgradnje i uzrokovati da užegne. To utječe i na okus i na nutritivnu vrijednost – dva glavna razloga zašto je maslinovo ulje tako skupo.

Ako niste sigurni je li vaše maslinovo ulje još uvijek ispravno, najprije ga pomirište. Ako ni nakon toga niste riješili svoju dilemu, otpijte jedan gutljaj.

“Ako ulje ima okus ili miriše na ustajale orašaste plodove, voštane bojice, stari ruž, ili meso, i ostavlja masan i voštan osjećaj u ustima, ulje je vjerovatno užeglo”, kaže Leandro Ravetti, glavni izvršni direktor firme Cobram Estates koja proizvodi maslinovo ulje. “Ako vas ne podsjeća na nešto svježe i voćno, ulje vjerojatno više nije dobro.”

“Kad ulje oksidira i užegne, zdrave masti u ekstradjevičanskom maslinovom ulju počinju se razgrađivati i počinju se stvarati slobodni radikali. Slobodni radikali su zapravo suprotni antioksidansu i mogu uzrokovati štetu u našem tijelu”, objasnio je Ravetti.

On također savjetuje da maslinovo ulje čuvate na hladnom i tamnom mjestu i što dalje od štrednjaka. Osim toga, budući da sunčeva svjetlost nije dobra za maslinovo ulje, Ravetti savjetuje da kupujete ulje u bocama izrađene od tamnog stakla koje će zaštititi ulje od sunčeve svjetlosti i produžiti mu rok trajanja.