'ustanak mašina'

Mračna prognoza: Biće više robota nego ljudi

​Šef Tesle, Elon Musk, prikazao je dioničarima snimak Optimus robota koji radi u jednoj od fabrika, i pritom ih izvjestio kako teče razvoj ove mašine.

"Dosta smo napredovali sa Optimusom u kratkom periodu, i došli smo do robota koji zapravo vrši neke korisne stvari u fabrikama danas", rekao je Musk. Dodao je da dva Optimusa rade u fabrici u Fremontu u Kaliforniji, kao i da se "nekoliko njih nalazi i u Palo Altu".

Do kraja godine, dodao je, Optimus će dobiti "jednu veliku reviziju hardvera", a zatim slijedi ograničena serijska proizvodnja za korištenje robota u fabrikama, gdje će dalje biti testiran.

Musk je predvidio i da će sljedeće godine Tesla imati "više od hiljadu, možda i nekoliko hiljada" Optimus robota koji rade za ovog proizvođača električnih vozila, rekavši da imaju dovoljno resursa da to uspješno izvedu.

Istakao je da će robot, jednog dana, biti i dovoljno autonoman da dopusti ljudskom kolegi da mu da instrukcije. Čak, naveo je, Optimus će učiti izvršavanje nekih zadataka samo ako gleda snimak toga.

Dodatno, Musk je dioničarima na sastanku rekao da će odnos "humanoidnih robota i ljudi biti veći nego 1:1", i da "Tesla prednjači u tome", podgrijavši time strahove o "ustanku mašina", prenosi "b92".