mmf analizirao

Mračne prognoze: Svjetska sila ispada iz deset najjačih ekonomija na planeti?

Spor ekonomski rast će gurnuti Francusku sa liste deset najvećih svjetskih ekonomija u roku od pet godina, pokazuju globalne prognoze Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ova institucija sa sjedištem u Washingtonu očekuje da će udio Francuske u globalnom BDP-u u smislu pariteta kupovne moći (PPP) pasti na 1,98 posto u 2029. godini, u poređenju sa 2,2, koliko su zabilježili analitičari MMF-a prošle godine.

Najnovije projekcije fonda pokazuju da će francuski budžetski deficit ostati iznad 4% do 2029. godine, a očekuje se da će javni dug premašiti 115% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Evropska komisija je ranije nagovijestila potencijalne sukobe sa fiskalnim pravilima Evropske unije u svom odgovoru na francuski budžetski plan za 2024. godinu, naglašavajući da trenutni izgledi predstavljaju rizik od negativnog prilagođavanja globalnih rejting agencija, prenosi Blic.

Prema bazi podataka, Velika Britanija – čiji se udio u globalnom BDP-u 2029. očekuje da predstavlja 2,2% na osnovu PPP – bit će rangirana kao deseta najveća svjetska ekonomija.

U međuvremenu, predviđa se da će Turska zauzeti deveto mjesto, jer će njen udio u narednih pet godina dostići 2,09%.

Prvih pet bi trebali biti Kina, za koju se predviđa da će činiti 19,48% svjetskog BDP-a do 2029. godine, Sjedinjene Američke Države (14,72%), Indija (9,23), Japan (3,21) i Indonezija (2,79).

Očekuje se da će među prvih deset biti i Njemačka (2,77), Rusija (2,71) i Brazil (2,19).