Svijet

Mračni dani dolaze za Švedsku, na vlast stiže radikalna stranka. Premijerka podnosi ostavku

Švedska premijerka Magdalena Andersson u srijedu je najavila da će podnijeti ostavku nakon što je desničarski i krajnje desni blok pobijedio na izborima u nedjelju, javlja AFP. 

Od 349 mjesta u švedskom parlamentu, desničarska opozicija vjerovatno je osvojila najmanje 176, dijelom zahvaljujući porastu krajnje desnih Švedskih demokrata (SD), sa prebrojanim glasovima u više od 99 posto okruga.

Tijesna većina

Govoreći na konferenciji za novinare, Andersson, lider Socijaldemokratske partije, istakla je da je riječ o "tijesnoj većini, ali ipak većini".

"Dakle, sutra ću podnijeti ostavku na mjesto premijera, a odgovornost za izvršnu vlast prelazi na predsjednika parlamenta", rekla je Andersson, prenosi FENA.

Nedjeljni izbori bili su toliko tijesni da su desetine hiljada glasova iz inostranstva i glasova unaprijed danih morali biti prebrojani da bi se potvrdili rezultati.

Umjereni, te Švedski demokrati, demokršćani i liberali nakon izbora u nedjelju trebali bi imati 176 zastupnika u parlamentu s 349 mjesta. Lijevi blok je osvojio 173 mjesta, pokazuju trenutni rezultati.

Izbori predstavljaju preokret u švedskoj politici jer bi prvi put dio vlasti trebali postati protuimigrantski Švedski demokrati, ignorirani od svih drugih stranaka otkad su ušli u parlament 2010. godine.

Prestižu Umjerene

Oni su na putu da osvoje 20,6 posto glasova, čime su prestigli Umjerene, koji imaju 19,1 posto i postali su najveća stranka desnice.

Inače, prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine od prošle godine, u Kraljevini Švedskoj živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj zemlji:

"U ovu brojku su uključeni i potomci bosanskohercegovačkih iseljenika rođeni u Švedskoj, odnosno druga i treća generacija migranata".