trenutna kretanja

Mršavi brojevi: Značajno snižene prognoze rasta njemačkog BDP-a

Vijeće ekonomskih savjetnika njemačke vlade osjetno je snizilo prognozu rasta njemačke ekonomije za ovu godinu te sada očekuje rast od mršavih 0,2 posto, dok su u jesenskim prognozama bili prognozirali za rast ekonomije od 0,7 posto.

Trenutna kretanja u njemačkoj ekonomiji obilježava slaba ukupna potražnja, objavilo je njemačko vijeće ekonomskih stručnjaka. "Trenutno domaćinstva i dalje nisu sklona potrošnji, a industrijski i građevinski sektor bilježe tek mali broj novih narudžbi", rekao je član vijeća Martin Werding.

Očekuje se, međutim, da će njemačka ekonomija ove godine dobiti određeni zamah. Privatna potrošnja vjerovatno će početi podupirati ekonomiju tokom godine jer će realni dohoci vjerovatno značajno porasti, smatraju stručnjaci.

Njemačka vlada, također, očekuje slabašan rast BDP-a od 0,3 posto u 2024., ukazujući na usporenu globalnu ekonomiju.

I prema najnovijoj prognozi Evropske komisije, najveća evropska ekonomija ove će godine rasti sporije nego su nedavno predviđali, i to po stopi od tek 0,1 posto. Među glavnim razlozima navode slabu inozemnu potražnju, posustalu privatnu potrošnju i nedovoljna ulaganja. Nedavno je EK Njemačkoj za ovu godinu predviđao rast od 0,3 posto, podsjeća Dpa.

Što se tiče kretanja njemačke inflacije, vijeće ekonomskih stručnjaka prognozira njeno daljnje usporavanje te za ovu godinu predviđaju da će inflacija iznositi 2,4 posto, a potom iduće godine usporiti na 2,1 posto.

Njemačka ekonomija iduće će godine vjerovatno porasti za 0,9 posto, predviđaju savjetnici vlade u Berlinu.

Prognoziraju da će svjetska trgovina i globalna industrijska proizvodnja ove godine vjerovatno ojačati, što će pogodovati njemačkom izvozu. Izvozno orijentirana poduzeća suočavaju se pak s oštrom konkurencijom, sve većim troškovima rada i stalnim rastom cijena energije, napominju njemački ekonomski stručnjaci.