poruke iz udruženja

Mulaosmanović: Za dobru kontrolu dijabetesa važna je edukacija i dostupnost pomagala

Udruženje oboljelih od dijabetesa tip 1 Kantona Sarajevo ističe, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, da je za dobru kontrolu dijabetesa važna edukacija i prevencija komplikacija, a za oboljele od te bolesti iznimno je važno da medicinska pomagala budu dokazanog kvaliteta.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti, a predsjednica Udruženja Alma Mulaosmanović ističe praksu u mnogim evropskim državama da oboljelu osobu šalju na reedukaciju, čim ne ostvaruje dobru kontrolu po nalazima, da bi popravili ono što ne radi ispravno.

"Na taj način su uspjeli i iskorijeniti neke teške komplikacije poput sljepila. To je vid sprečavanja i preveniranja komplikacija", naglasila je.

Mulaosmanović: Spriječiti komplikacije

Mulaosmanović naglašava da su oboljeli od dijabetesa u Kantonu Sarajevo ove godine ostvarili prava na kontinuirane mjerače (senzore) nivoa šećera u krvi za sve oboljele od dijabetesa tip 1, ali i upozorava da se i dalje djeca oboljela od dijabetesa suočavaju sa problemom trakica za mjerenje koje su neadekvatne jer, kako je kazala, ne pokazuju pad šećera u krvi tj. hipoglikemiju koja može biti opasna po život.

"Iznimno je važno da medicinska pomagala budu dokazanog kvaliteta jer se pomoću njih određuje doza inzulina, a preciznost i tačnost su najvažnije. Djeci treba obezbijediti pravo izbora na trakice koje su adekvatne, apelujemo da se ubrzaju ti procesi", kazala je.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.- 2023. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite, a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom 'Edukacijom za bolje sutra'.