Politika

MUP KS bez posebnih intervencija u ugostiteljskim objektima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP) sinoć nije zabilježio posebne intervencije u ugostiteljskim objektima kojima je bio ograničen rad do 20 sati.

Potvrdio je to za Fenu portparol MUPKS-a Mirza Hadžiabdić koji je naveo da su pripadnici MUP-a pružali asistenciju inspekcijskim organima u kontrolama poštivanja mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom.

Dodao je da da su pripadnici MUP-a u protekla 24 sata izdali 74 prekršajna naloga zbog nepropisnog nošenja zaštitnih maski.

Također, izdato je i 14 prekršajnih naloga zbog nepoštivanja mjere ograničenog kretanja u od 23 do 5 sati.

Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo zabranjen je rad mnogim poslovnim subjektima, od sinoć od 20 sati do ponedjeljka, 15. marta u 7.00 sati.

Iz zabrane se izuzimaju trgovine prehrambenim proizvodima i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizirane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme.

Izuzimaju se i subjekti koji obavljaju djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi i veterinarske djelatnosti, kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća, Aerodrom, kopneni prijevoz i ostale pomoćne djelatnosti u prijevozu, hoteli i sličan smještaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, kao i subjekti koji se bave proizvodnom djelatnosti, pogrebnim i srodnim djelatnostima i gradilišta.

U tom periodu dozvoljava se rad javnih kuhinja, priprema i dostava hrane i pića do 23 sata, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mjera zaštite. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom dozvoljeni su tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. U tržnim centrima dozvoljen je rad poslovnim subjektima, koji su izuzeti iz zabrane.

Za provođenje navednih mjera zaduženi su Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS.

Zaključak o zabrani rada poslovnih subjekata u Kantonu Sarajevo tokom vikenda donijela je Vlada KS, na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.