organizovani kriminal

MUP RS oglasio se o akciji “Kings”. Policija traga za Galićem i još nekim osobama

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) na osnovu međunarodne razmjene informacija sa EUROPOL-om realizovali su akciju kodnog imena "Kings" u kojoj su slobode lišeni I.B. u mjestu Grude i B.M. u Trebinju, dok se za više osoba još traga.

Iz MUP-a RS-a navode da je akcija usmjerena na dokumentovanje krivičnih djela "Organizovani kriminal" u vezi s krivičnim djelom "Davanje poklona i drugih oblika koristi", "Nedopušten promet akciznih proizvoda" i "Nedopuštena trgovina", "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Primanje poklona i drugih oblika koristi" te "Odavanje tajnih podatka".

Akcija je provedena saradnji s policijskim službenicima Policijske uprave Trebinje i Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, pod nadzorom Tužilaštva BiH.

"U akciji u čijoj su realizaciji na terenu učestvovali i pripadnici EUROPL-a, izvršen je pretres stambenih objekata i prevoznih sredstava koja koriste osumnjičena lica na sedam lokacije na području Trebinja, Berkovića, Posušja, Stoca i Gruda prilikom čega je oduzeto jedno putničko vozilo, veći broj mobilnih telefona, nosača SIM kartica, rokovnika, prenosnih računara, nosača digitalnih medija i službenih dokumenata", saopšteno je iz MUP-a RS.

Policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS-a, pod nadzorom postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, nastavljaju dalju intenzivnu istragu.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, uhapšeni su pomoćnik komandira Jedinice Granične policije Trebinje Blagoje Milović i državljanin BiH i Hrvatske Ivica Bago, a za zamjenikom direktora SIPA-e Zoranom Galićem se traga.