Pročitajte obrazloženje

MUP RS zabranio svečanu akademiju povodom Dana državnosti BiH u Banjoj Luci

MUP RS zabranio je obilježavanje Dana državnosti BiH u Banjoj Luci, saznaje Raport.

Naime, organizator akademije trebao je biti Gradski odbor SDP-a Banja Luka, a predsjendik Saša Grbić jutros je dobio Rješenje iz MUP-a RS.

"Zabranjuje se organizatoru, gospodinu Saši Grbiću, predsjedniku Gradske organizacije Socijaldemokratske partije BiH, Banja Luka, održavanje javnog skupa - Svečane akademije najavljene za dan 25. 11. 2023. sa početkom u 10 časova u Banja Luci u ulici Prvog krajiškog korpusa br. 33, u hotelu Courtyard by Marriott Sky bar na 11 spratu", navodi se.

U obrazloženju piše da je 20. 11. PU Banjaluka zaprimila prijavu za održavanje svečane akademije povodom dana ZAVNOBIH-a, koju je podnio Saša Grbić.

"U navedenoj prijavi se navodi da je razlog svečana akademija na koju je planiran dolazak 90 učesnika. PU Banjaluka su operativnim radom na terenu došli do saznanja da je 22.11. oko 17 i 10 sati u Banjaluci u ulici Gundulićeva 6 ispred prostorija SDP-a BiH došlo do spontanog okupljanja određenog broja građana. Razlog okupljanja građana je bio da se izrazi nezadovoljstvo najavljenim obilježavanjem dana državnosti BiH koji je planiran 25. 11. u Banoj Luci. Prema dobijenim informacijama okupljeni građani su najavili da neće dozvoliti takvu vrstu okupljanja u Banjoj Luci jer je to 'čista provokacija', na koju građani neće ostati ravnodušni te će spriječiti održavanje skupa", piše u obrazloženju.

Dalje se navodi da je predsjednik Boračke organizacije RS putem medija izrazio nezadovoljstvo zbog najave svečane akademije.

"On je pozvao građane i borce da spriječe održavanje skupa. Na osnovu svih prikupljenih informacija i provjera policijski službenici PU Banja Luka došli su do saznanja da se 25. 11. priprema veliko okupljanje građana u Banjoj Luci koji će po svaku cijenu spriječiti održavanje svečane akademije. S obzriom da postoji stvarana opasnost da bi održavanjem skupa bila ugrožena bezbijednost ljudi i imovine ili bi došlo do ozbiljne opasnosti od nasilja ili do narušavanja reda i mira u većem obimu, PU Banja Luka odlučila zabranu događaja", navodi se u obrazloženju MUP-a RS.

Oni su naveli da se SDP može žaliti u roku od 15 dana, međutim jasno je da će već tad biti obesmisleno obilježavanje.