Vijesti

Murphy: SAD ne želi ukinuti RS. Rusija je izgleda napustila PIC, ne plaćaju članarinu

Ambasador SAD u BiH Michael Murphy obratio se novinarima nakon niza sastanaka koje je održao u Banjoj Luci tokom dvodnevne posjete.

On je kazao da mu se Banja Luka čini ljepšom nego što je bila te je kazao kako jutros s obale rijeke Vrbas posmatrao izlazak sunca.

Istakao je da se imao susrete sa brojnim predstavnicima vlasti u RS, ali i sa predstavnicima civilnog društva i kultnurnih ustanova.

“Na sastancima s predstavnicima vlasti sam još jednom naglasio politiku SAD u BiH”, rekao je Murphy.

“Prvo što sam naglasio jeste da SAD podržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter ove zemlje. Druga stvar koju sam podvukao je da je ono što je potrebno jeste funkcionalne, efikasne i odgovorne državne institucije.

Treće, naglasio sam da ono što želimo da vidimo jeste isto tako funkcionalne, efikasne i odgovorne entitete koji će svojim građanima omogućiti demokratsku i prosperitetnu budućnost kakvu zaslužuju”, rekao je Murphy.

Dodao je kako je jasno rekao da SAD kao ni ambasadori nisu tu da ukinu entitet RS.

“Izrazio sam zabrinutost koje postoje na našoj strani, a tiču se izjava i postupaka koje su zvaničnici poduzimali ovdje. Mislim na odluke o povlaćenju iz rada u državnim institucijama, i uspostavljanju paralelnih struktura u RS”, rekao je Murphy.

Konkretno, rekao je, tu misli na odluke o povlačenju iz rada državnih institucija, kao i uspostavljanje paralelnih intitucija u RS.

“Izrazio sam činjenicu da nismo presretni time što je došlo do usvajanja zakona o državnoj imovini. To se kosi kako sa Ustavom tako i sa Dejtonskim mirovnim sporazumom”, naveo je ambasador SAD u BiH.

Kazao je kako će to zaustaviti strane investicije te prosperitet građana. Naveo je da se to pitanje može rješavati unutar državnih institucija.

Kao drugi primjer nerada državnih institucija naveo je to da kulturne ustanove iz RS, s čijim predstavnicima je razgovorao, ne mogu aplicirati na grantove jer čakaju odluke Vijeća ministara koje se ne sastaje.

Novinari ATV-a su ga pitali za sankcije ovoj televiziji.

“Mi smo ATV sanksionisali zbog njegove poslovne prakse. Ne zbog novinara ili urednčke politike. Već zbog poslovnih praksi, odnosno povezanosti sa korumpiranim poslovnim praksama i ja mislim da je to već opće poznato”, rekao ja ambasador.

Upitan da li je Rusija i dalje članica Vijeća za provođenje mira, Muprhy je rekao da Rusija više ne učestvuje na sastancima ambasadora i na Upravnom odboru PIC-a, kao i da ne plaća svoj dio članarine za OHR koji uplaćuju sve članice tog tijela.

“Pretpostavljam da je Rusija odlučila da napusti PIC”, istakao je Muprhy.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare