ambasador sad u bih

Murphy: Želimo odlučnije liderstvo u FBiH, reforme moraju ići brže. Nismo tamo gdje trebamo biti

Ambasador SAD u BiH Michael Muprhy gostovao je u emisiji Pressing na televiziji N1 gdje je komentirao aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji i politike koje provode vladajuće stranke.

Murphy je ponovio svoje žestoke kritike na politike Dragana Čovića i Milorada Dodika koje je i ranije isticao, a kritizirao je i politike SDA napominjući da se bivši premijer FBiH Fadil Novalić sad nalazi u zatvoru zbog korupcije.

No, bilo je zanimljivo čuti Murphyjev stav o strankama Trojke, za koje se često navodi da su ‘šticenici’ međunarodne zajednice, a posebno Ambasade SAD u BiH.

Murphy je rekao sa sad imamo Vladu FBiH koja funkcionira.

“Ono su uradili neke dobre stvari, usvojili su energetske zakone, bavili se pitanjem civilnih žrtava rata. Ali, da li je to dovoljno, da li je trebalo uraditi više? Apsolutno da. Kada razgovarate s građanima koji žive u Federaciji oni žele više reformi i brže ih žele. SAD žele isto: odlučnije liderstvo u Federaciji koje će vršiti pritisak da se provedu reforme po pitanju korupcije i poslovne klime. Mi radimo na tome s Vladom Federacije i sa ministrima. Došli smo donekle, ali mislim da nismo tamo gdje bi svi željeli”, rekao je Murphy.

On nije htio direktno kazati ko je za to kriv, HDZ ili stranke Trojke.

“Ima puno reformi koje treba brže provesti, koje sam već spomenuo”, istakao je ambasador Murphy.

Na direktno pitanje da li je zadovoljan Trojkom, Murphy je istakao da ne vjeruje da bi BiH imala otvorene pregovore bez Trojke.