Nova vlada

Musić za Raport: NES izbacujemo iz vlasti USK, iako je Izetbegović protiv

Unsko-sanski kanton danas bi mogao dobiti novu većinu koju će činiti SDA, SDP, NiP i Pomak. Iz većine ispada NES, koji je sa SDA napravio Kantonalnu vladu nakon Općih izbora. Sjednica Skupštine USK zakazana je za danas u 15 sati. Potvrdio je to za Raport Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK.

Musić kaže kako će danas biti smijenjena Vlada USK i imenovana nova, te da SDA time preuzima odgovornost. Komentirao je i razgovore sa sarajevskom centralom SDA te špekulacije kako predsjednik stranke Bakir Izetbegović ne podržava korake SDA iz USK.

"Istina je da smo jučer imali razgovor a stranačkim rukovodstvom i potvrdili smo da poentiramo naš stav. Moramo razumjeti predsjednika Izetbegovića i stranačku centralu da uspostavlja odnose na NES-om i mogućosti partnerstva na višim nivoima. Kantoni su specifičan lokalni nivo, takav da tu postoji niz stvari koje nemaju veze sa procesima koji se vode na federalnom i državnom nivou. Kantonalni nivo je takav da je promjenjiv. USK je jedna od 10 kantonalnih vlada i njenu rekonstrukciju ne vidimo kao tragediju", kazao je Musić.

Dodaje da odluka kantonalne SDA nije popularna, ali je procjena da je ona ispravna. Na pitanje da li su dobili Izetbegovićevu podršku, Musić kaže da nisu.

"Nismo dobili podršku predsjednika iz razloga koje razumijemo. Naša perspektiva je ovdje drugačija, ambijent i stranačko raspoloženje su drugačij i ovo je ono što je bilo moguće uraditi, a to je preuzeti odgovornost.

Mi smo prije godinu dana imali razgovore sa Trojkom, bilo je naznaka da će ta vlada biti formirana, međutim tada smo stupili u koalicione odnose sa NRES-om da damo doprinos svemu onome što smo procijenili da će biti od pomoći stranci na višim nivoima vlasti. Vjerovali smo i da možemo polučiti rezultate na kantonalnom nivou. Međutim, došlo je do određenih trzavica u klubu NES-a koji je sa osam zastupnika pao na šest. Tražili smo da se provede sporazum koji je potpisan, kada to nismo uspjeli, tražili smo da se on revidira, s obzirom na to da samo najveći klub u parlamentarnoj većini. Kako ni to nije bilo moguće, bili smo primorani da analiziramo situaciju i donesemo druge odluke", kazao je Musić.