nova tehnologija

Muskov Neuralink objavio video pacijenta s moždanim čipom koji mislima igra online šah

Čini se da prvi pacijent kojem je ugrađen moždani čip kompanije Neuralink, u vlasništvu milijardera Elona Muska, igra online šah.

Neuralink je objavio devetominutni video u kojem se čini da pacijent, koji je paraliziran ispod ramena, pomiče kursor preko displeja laptopa samo uz pomoć misli.

Na snimku se vidi kako igra šah i gasi muziku na laptopu.

Paraliziran ispod ramena

Pacijent, koji prethodno nije identificiran, rekao je u prijenosu uživo da se zove Noland Arbaugh (29) koji ostao paraliziran ispod ramena nakon nesreće u vožnji.

Arbaugh dobio je implantat u januaru i mogao je upravljati računarskim mišem koristeći svoje misli, rekao je Musk prošli mjesec.

Musk je rekao da bi čip potencijalno mogao liječiti pretilost, autizam, depresiju i shizofreniju.

"Operacija je bila super laka", rekao je Arbaugh u videu koji se prenosi na Muskovoj platformi društvenih medija X, misleći na postupak implantacije.

"Doslovno sam izašao iz bolnice dan kasnije. Nemam nikakvih kognitivnih poremećaja."

Rekao je da je "u suštini odustao od igranja" igrice Civilization VI, ali "vi (Neuralink) dali ste mi mogućnost da to ponovo učinim i igrao sam osam sati tog dana."

Naišli na probleme

Međutim, Arbaugh je rekao da nova tehnologija "nije savršena" i da su "naišli na neke probleme".

"Ne želim da ljudi misle da je ovo kraj putovanja. Ima još puno posla za obaviti, ali ovo mi je već promijenilo život", dodao je on.

U videu Neuralinka, Arbaugh govori o procesu kojem je prošao kako bi se uvježbao na uređaju nakon što su ga ljekari ugradili u januaru.

Rekao je da će razmisliti o tome da pomakne ruku i da je, na kraju, pomicanje kursora na računaru postalo njegova druga priroda.

"Jednostavno mi je postalo intuitivno početi zamišljati kretanje pokazivača. Mogao sam ga natjerati da se pomiče gdje god sam htio.

Svaki dan se čini kao da učimo nove stvari", rekao je on.