veliki uspjeh

Muskova najmoćnija raketa na svijetu ‘uredno’ se vratila iz svemira. NASA već naručila dvije

Space X-ov Starship sletio je na "meko slijetanje" u Indijski okean - što je veliki uspjeh nakon što su prethodni pokušaji završili spektakularnim eksplozijama.

Kompanija Elona Muska nadogradila je softver i napravila druge promjene za ovaj četvrti pokušaj, koji je poletio iz Teksasa na pola kruga oko planete.

Milijarder je na društvenim mrežama objavio: "Unatoč gubitku mnogih pločica i oštećenom zakrilcu, Starship je stigao sve do mekog slijetanja u okean!"

Starship je najveća i najmoćnija raketa na svijetu visoka gotovo 121 metar.

Booster prvog stepena 'Super Heavy' uspješno se odvojio i sletio u Meksički zaljev tri minute nakon polijetanja testa bez posade.

Starship je tada upalio vlastite motore za let oko svijeta.

Otprilike sat vremena kasnije, započeo je svoj ključni ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu: ovaj put nije bilo katastrofalnog kvara, kakav se dogodio u martu, i sletio je u more kao što je i planirano.

Kontrola misije u Kaliforniji eruptirala je klicanjem kad je tim konačno postigao svoj cilj.

Svaki od prethodnih testova stigao je dalje od prethodnog, prije nego što je eksplodirao ili se raspao u atmosferi.

Raketa ima stotine crnih pločica koje je štite od ekstremne vrućine koja se javlja prilikom prolaska kroz Zemljinu atmosferu.

Testovi su odskočna daska u krajnjem cilju kompanije da Starship bude višekratno upotrebljiv, stoga je važno pokazati da se spuštanje letjelice i pojačivač mogu kontrolirati.

NASA je naručila dva Starshipa za misije slijetanja na Mjesec kasnije ovog desetljeća, a Muskova kompanija već prodaje turistička putovanja oko Mjeseca.