Sport

Muzaferija i Tuka najbolji sportisti godine u ZDK

Atletičar Amel Tuka i skijašica Elvedina Muzaferija najbolji su sportisti-seniori za 2019. godinu u izboru žirija Sportskog saveza Zeničko-dobojskog kantona i NIPD „Naša riječ“ iz Zenice.

"Izuzetno mi je velika čast što sam večeras ovdje. Pobjegao sam malo od virusa iz Italije. Uvijek imam pozitivnu tremu kada se obraćam sa ovog mjesta. Svaka nagrada za nas sportiste je posebna, jer znamo šta smo uložili truda i šta sve stoji iza ovog pehara", kazao je Tuka, koji je izrazio nadu da će i ove godine ponoviti rezultate iz prošle.

Tuka je član Atletskog kluba Zenica, a Muzaferija Skijaškog kluba ZE-2010 iz Zenice. Muzaferija zbog obaveza večeras nije prisustvovala ceremoniji proglašenja u Velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Tuka je prošlogodišnjim osvajanjem srebrne medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi (Katar) ostvario i najveći individualni uspjeh bh. sporta u historiji.

Najbolji u konkurenciji invalidnog sporta za prošlu godinu bili su Nizam Čančar iz Kluba sjedeće odbojke Zenica 92 te Zerina Skomorac iz Streljačkog kluba osoba sa invaliditetom Zenica.

Među ostalim nagrađenim pojedincima i kolektivima, Nagrade za životno djelo dodjeljene su nogometnom treneru Husniji Arapoviću iz Zenice, košarkaškom stručnjaku Enveru Jahiću iz Zenice te Izudinu Handžiću- Ćiri iz Tešnja, predsjedniku Streljačkog kluba Tešanj.