posjeta ilidži

Muzur ugostio federalnog ministra Dizdara, dogovorena konkretna saradnja

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar posjetio je Općinu Ilidža, gdje je održao sastanak s načelnikom Nerminom Muzurom.

Brojni projekti koje Općina Ilidža realizuje zanimljivi su i višim nivoima vlasti, što je jasan dokaz da dobar, predan i kvalitetan rad u proteklim godinama nije prošao nezapaženo, naglašeno je na početku sastanka.

"Osim što smo na području naše lokalne zajednice implementirali i realizovali nekoliko velikih kapitalnih projekata, nismo zaboravili, niti ćemo zaboraviti na naše ljude koji žive u manjem bosanskohercegovačkom entitetu", kazao je načelnik Muzur.

S obzirom da je humanitarno, zdravstveno i psihosocijalno zbrinjavanje povratnika jedan od strateških ciljeva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, resorni ministar nije krio zadovoljstvo zbog informacija s kojim ga je upoznao načelnik Muzur.

"Nastojali smo biti podrška povratnicima u Srebrenici, Žepi, Bratuncu, Čajniču, Rudom, Kijevu ali i drugim lokalnim zajednicama u oba bh. entiteta", rekao je načelnik Općine Ilidža.

Resorni ministar upoznat je itekako sa strukturom stanovništva na području Ilidže, zbog čega je najavio da će se saradnja intenzivirati u narednom periodu.

"Općina Ilidža je mjesto gdje je značajan broj porodica iz povratničkih sredina i cijeli teritorij ove lokalne zajednice je povratnički. Ministarstvo će zajedno sa Općinom odrediti prioritetne projekte koje će sufinansirati u narednom periodu.

Dobra saradnja ove dvije institucije će se nastaviti i intenzivirati", kazao je Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Pored podrške drugim lokalnim zajednicama u našoj zemlji, Općina Ilidža je ostvarila i prekograničnu saradnju sa opštinom Sjenica, gdje je i pomogla u realizaciji nekoliko projekta, a dobre veze održava i sa Unijom Bošnjaka dijaspore.

Ministru Dizdaru je bilo posebno drago zbog uspostavljene prekogranične saradnje jer je ministarstvo kojim rukovodi formalno-pravno nadležno i za saradnju sa dijasporom.

"Drago mi je da smo dogovorili jasne korake za konkretnu saradnju resornog ministarstva i Općine", poručio je načelnik Muzur koji se i ovom prilikom ministru Dizdaru zahvalio na posjeti Općini Ilidža.