bivši premijer

MVP Slovenije: Janšina posjeta Izraelu je stranački čin, ambasada neće biti premještena iz Tel Aviva u Jerusalem

Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije i ambasada Slovenije u Tel Avivu nisu bili obaviješteni o nedavnoj posjeti Izraelu bivšeg slovenskog premijera, aktuelnog zastupnika u Državnom zboru (parlamentu) i predsjednika Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

Janša je početkom prošle sedmice posjetio Izrael u okviru Međunarodne demokratske unije (IDU) koja okuplja oko 80 desničarskih stranaka.

U sklopu delegacije sastao se s nekoliko visokih predstavnika Izraela, uključujući i ministra vanjskih poslova Izraela Kacea.

Posjetio je i Kibuc Kfar Az, koji su prošlog oktobra napali pripadnici palestinskog pokreta Hamas. Potom se oglasio na društvenoj mreži X, uključujući i najavu da će u slučaju novog preuzimanja vodstva vlade preseliti slovensku ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Zastupnik Lenart Žavbi (Svoboda) na sjednici Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora istaknuo je da je ova posjeta neusklađena s Ministarstvom vanjskih poslova te da su Janšini stavovi koji su tamo izneseni suprotni službenim stavovima slovenske vanjske politike.

Uvjeren je da Janša vodi paralelnu vanjsku politiku i šteti Sloveniji, što je posebno sporno sada kada je ta država nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Slovenije Sanja Štiglic potvrdila je da to ministarstvo i ambasada Slovenije u Tel Avivu nisu bili obaviješteni o Janšinoj posjeti, za koju smatraju da je stranačka.

U Ministarstvu žele da svi u inostranstvu budu maksimalno usklađeni. Također je ustvrdila da vlada nema namjeru preseliti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

"Slovenija namjerava slijediti međunarodno utvrđeno stajalište da se status Jerusalema ne smije mijenjati i tamo neće preseliti svoju ambasadu dok se ne postigne mirovni sporazum između Izraelaca i Palestinaca i dvodržavno rješenje", rekla je, dodavši da stajalište svih dosadašnjih vlada, Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora i Evropsku uniju.

Janez Janša, član Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora, danas nije bio na sastanku.