crna gora

Na američkoj crnoj listi i Brano Mićunović: Vodeća osoba organiziranog kriminala

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država i Ministarstvo vanjslih poslova SAD su današnjim mjerama pod sankcije, pored nekoliko osoba iz Bosne i Hercegovine, stavilo i dvije osobe iz Crne Gore.

To su Miodrag Daka Davidović i Branislav Mićunović, poznat i kao Brano.

Evo šta su Amerikanci napisali o njima:

Miodrag “Daka” Davidović

"Desetljećima je prao novac za kriminalne udruge, jačajući svoj utjecaj i zaokruživši svoj kriminalni pothvat šverca cigareta, nafte i oružja u Crnoj Gori.

Njegove koruptivne aktivnosti omogućile su nastojanja Rusije da ugrozi nezavisnost demokratskih institucija i pravosuđa zemlje, uključujući njene napore da utječe na izborne rezultate.

Također je bio umiješan u skandal koji je doveo do hapšenja glavnog sekretara Vlade Sjeverne Makedonije Dragija Raškovskog, saradnika bivšeg premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva.

Raškovski je navodno primio mito od Davidovića kako bi imao sastanak s premijerom Zaevom kako bi unaprijedio Davidovićeve poslovne interese. Davidović je od 1991. do 1992. bio ministar trgovine u vladi samoproglašene Srpske autonomne oblasti (SAO) BiH.

Davidović je odgovoran ili saučesnik u korupciji povezanu sa Zapadnom Balkanu. Dodatno, Davidović je označen kao odgovoran ili saučesnik u radnjama ili politikama koje prijete miru, sigurnosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu".

Branislav Mićunović

"Desetljećima je bio vodeća osoba organiziranog kriminala u Crnoj Gori, još iz vremena bivše Jugoslavije.

Najpoznatiji je po svom ilegalnom pothvatu krijumčarenja cigareta koji je korumpirao i potkopao nezavisnost crnogorskih demokratskih institucija.

Mićunović je odgovoran ili saučesnik u korupciji povezanu sa Zapadnim Balkanom".