Sarajevo

Na Baščaršiji se okupili predstavnici Bošnjaka iz regiona, dočekao ih Konaković

(Foto: Raport)

Predstavnici bošnjačkih stranaka iz regiona stigli su u Sarajevo gdje ih je dočekao predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

Predstavnici Bošnjaka okupili su se na Baščaršiji kod Sebilja gdje su prošetali, a Konaković se obratio i medijima.

"Mi ćemo napraviti sastanak kako bi ideja koja je važnija i od mene i svakog pojedinca nastavila svoj put, tako da neću komentarisati one koji su odbili doći. Ono što je važno je da su tu s nama predstavnici najjačih stranaka regiona. Tu je Usame Zukorilić, predsjednik SPP-a, najjače stranka u Sandžaku, donedavno potpredsjednik Skupštine Srbije; Ervin Ibrahimović, predsjednik Bošnjačke stranke iz Crne Gore, najjače u toj državi, koja ima šest mandata u parlamentu; Emilija Redžepi, potpredsjednica na Kosovu; Munir Kolašinac iz Sjeverne Makedonije, tu je predstavnik grupe Bošnjaka u Hrvatskoj koja je prvi put zajedno s jednim kandidatom izašla na izbore. Skoro svi od onih van Sarajeva i to pokazuje opravdanost ovog sastanka", naveo je Konaković.

On je istakao da su svi oni htjeli iskoristiti lijep dan za razgledanje starog dijela Sarajeva, s ozbirom na to da je sam sastanak zakazan za 16 sati.

"Program imamo u popodnevnim satima, ovo je prijateljski doček. Što se tiče tema bit će aktualna politička situacija, položaj Bošnjaka u regionu, EU integracije.

Ideja iz Skoplja je da se formira klub parlamentaraca Bošnjaka iz regiona, danas ćemo to pomjeriti korak dalje", istakao je Konaković.