danas gigant

Na današnji dan prije 48 godina započela je era Applea

Danas je Apple jedan od najpoznatijih proizvođača pametnih telefona, računala i brojnih drugih gadgeta. No, pred tačno 48 godina na tržište su izbacili svoj prvi računar.

Apple Computer 1 (Apple-1) bilo je 8-bitni računar, samo s matičnom pločom, koje je dizajnirao Steve Wozniak.

Jedna od glavnih inovacija koje je Apple-1 (odnosno kako je poslije postao poznati Apple I) donio, bila je mogućnost da se računar spoji na bilo koji monitor, umjesto na skupe računalne terminale, što su zahtjevala druga računara.

Prvi je prototip ovog računara potencijalnim prodavateljima predstavljen nekoliko mjeseci kasnije. Impresionirani njegovim sposobnostima, prodavatelji su naručili 50 primjeraka, što je Steveu Jobsu omogućilo da naruči potrebne dijelove i isporuči prve primjerke za samo deset dana.

Apple I je bilo jedno od prvih računara koji su koristili jeftini mikroprocesor MOS Technology 6502, što je omogućilo korisnicima da kod kuće koriste računar s temeljnim programom BASIC.

Zanimljivo, Wozniak je originalni nacrt prvo ponudio HP-u, jer je u tom trenutku tamo radio, no odbili su ga čak pet puta.

Službeno je prodaja Apple I započela u julu 1976. po cijeni od 666,66 dolara. Prvi uređaj koji su napravili donirali su računalnom centru Liza Loop gdje je bio korišten za učenje srednjoškolaca matematici.

Apple I prodavao se nešto više od godinu dana, a "povučen" je iz prodaje kad su Jobs i Wozniak predstavili njegovog nasljednika - Apple II.

Iako je tokom tih godinu dana prodano oko dvjestotinjak računara, tek su rijetki preživjeli do danas. Procjenjuje se da je trenutno poznato gdje se nalazi 60 - 80 primjeraka. Naime, kad su počeli prodavati Apple II, Wozniak i Jobs ponudili su kupcima da vrate Apple I i dobiju popust na kupovinu Apple II. Nakon što su prikupili sve matične ploče Apple I, odlučili su uništiti ih.

I Jobs i Wozniak isticali su kako Apple nije dodijeljivao serijske brojeve svojim prvim računarima. Neke su matične ploče bile označene s rukom pisanim brojevima na njihovoj poleđini, druge s nalijepnicama. Prema posljednjim podacima, zna se za 29 "serijskih brojeva" Apple I, od čega je potvrđeno da je na dva, sam Steve Jobs napisao serijski broj.

Tokom godina, nekoliko je primjeraka Apple I završilo na aukcijama. Najvišu cijenu postigao je primjerak prodan u oktoburu 2014. godine, kad je na aukciji prodan za 905 hiljada američkih dolara.

Inače, originalni prototip Apple I bio je znatno oštećen, ali i takav je prodan 2022. godine za nešto više od 677 hiljada dolara.