neprepoznatljiv

Na finskoj televiziji iz arhive izvukli senzacionalan snimak Putina iz ranih 90-ih: Ima dugu kosu i nosi kombinezon

Finska državna televizija objavila je staru snimku ruskog čelnika Vladimira Putina koja je nastala prilikom njegove posjete Finskoj u ranim 90-ima.

Putin na snimci nosi kombinezon, a kosa mu je duža nego što smo navikli od njega. Riječ je o amaterskoj snimci koju je državni javni servis u Finskoj dobio od anonimnog izvora. Nastala je 1. maja, na Međunarodni praznik rada, nedugo nakon što je Putin, koji je tada imao 40 godina i bio je časnik KGB-a, postao savjetnik Anatolija Sobčaka, tadašnjeg gradonačelnika Sankt Peterburga, prenosi Guardian.

Na videozapisu Putin i Sobčak igraju stoni tenis protiv gradonačelnikovih tjelohranitelja. U jednom trenutku Putin se nasmiješi, a također se više puta počeše po vratu.

Ekipa se kasnije zaputi u ribolov. Čini se da je Putin cijelo vrijeme svjestan da ga snimaju, pa često okreće leđa kameri. Ostali viču prema obali.

Na povratku s ribolova na snimci se vidi Ljudmila, tadašnja Putinova supruga, kako vadi štuku. Vide se i njihove kćerke Marija i Katerina. Tokom izleta Putin se okušao i u pikadu.

Sve se odigravalo u vili koja pripada finskoj kompaniji Thomesto koja je uvozila drvnu građu iz Finske. Nalazi se na otoku Torsö u Raseborgu, na južnoj obali Finske, 96 kilometara zapadno od Helsinkija.

Putin se vratio u Lenjigrad, odnosno današnji Sankt Peterburg 1990. godine nakon što je pet godina proveo kao obavještajni oficir sovjetske tajne službe u Dresdenu. Pridružio se timu Sobčaka i postao šef odbora za vanjske odnose, odgovoran za trgovinske poslove i strana ulaganja. Iz tog razdoblja datiraju prve optužbe protiv Putina zbog korupcije. Vladimir Putin tvrdio je da je napustio KGB u augustu 1991. godine iz protesta zbog neuspjelog pokušaja puča zbog Mihaila Gorbačova.

Prema navodima izvora YLE-a, Putin je tokom posjete potvrdio da je radio za tajnu službu. Ljudmilu je opisao kao vrlo ugodnu osobu.

"Putinu se niste mogli približiti, na primjer, da zajedno uz piće popričate o ženama i općenito životu. Nije pio alkohol i nije pušio, imao je čvrst stav", ispričao je izvor.

Na snimci se vidi kako se cijelo društvo opušta uz pivo i vino u kamenoj kući, a na čelu stola je Sobčak. Kada se gradonačelniku posluži veliki komad mesa, Putin se našali na račun tržišne ekonomije, koja je u Rusiji uvedena nakon pada komunizma.

Prema finskom izvoru, Putin u vili Raseborg nije puno pričao.

Ipak, sjeća se da je postavio jedno pitanje: ‘Šta bi se dogodilo kad bi milion i pol Rusa prešlo granicu s Finskom?‘. U to vrijeme, u Rusiji je vladala nestašica hrane i osnovnih namirnica.

Putin je 90-ih bio čest posjetilac Finske. Na YLE-u su komentirali da je Putin na snimci ‘daleko od mačo, diktatorskog imidža koji je stvorio vremenom‘.