treću godinu zaredom

Na Ilidži počela akcija čišćenja SarajECO, trajat će do 24. maja

Velika akcija čišćenja SarajECO, koju provodi Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, danas je počela na području Općine Ilidža, a trajat će sve do 24. maja.

Tokom akcije preduzeća čiji je osnivač Kanton Sarajevo (KJKP Rad, KJKP Park, JKP Vodovod i kanalizacija, KJKP Pokop i KJU za zaštićena područja KS) u koordinaciji s JP Ilidža, Vatrogasnim društvom Ilidža te Civilnom zaštitom Općine Ilidža nastojat će pojačano vršiti uklanjanje divljih deponija, odvoz otpada, pročepljavanje odvodnih sistema, uređenje javnih zelenih površina i svih drugih aktivnosti koje su predviđene Operativnim planom akcije.

Prije početka akcije načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, kazao je kako je prethodnih godina akcija dala veoma dobre rezultate.

"Ovo je super akcija, koja se već treći put organizuje na području naše općine, a pokazalo se ranijih godina da imamo dobre rezultate. U akciji će biti angažovan veliki broj radnika, među kojima su i uposlenici našeg JP Ilidža, a koji već godinama održavaju i uređuju površine na Ilidži", naglasio je načenik Muzur, te dodao:

"Uklanjat će se divlje deponije, vršiti ručno i mašinsko čišćenje javnih površina, košenje i uređenje zelenih površina, obrezivanje stabala, uređenje površina zaštićenih parkova i šetnica. Nadam se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti ispuniti plan za narednih pet dana", poručio je načelnik Muzur.

O cijevima akcije koja govorio je i resorni ministar Bojan Bošnjak, te podvukao zašto je ona važna za Ilidžu.

"Uz pomoć naših komunalnih preduzeća i Općine Ilidža realizujemo akciju kako bismo podigli stepen komunalne higijene i na području ove općine. Resorno ministarstvo pokušava ovim akcijama podići i svijest građana kako bi nam grad bio čišći, a s obzirom na to da je riječ i o turističkoj destinaciji želimo da odgovorimo svim zahtjevima naših posjetitelja", kazao je Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Akcija čišćenja u kojoj je angažovan veliki broj radnika te više od 30 velikih mašina počela je u mjesnim zajednicama Hrasnica I, Hrasnica II i Sokolović Kolonija.

Prema Operativnom planu kojim je dogovoren, akcija čišćenja odvijat će se u svih 16 mjesnih zajednica općine Ilidža. Već od utorka, 21. maja angažovani radnici raspoređeni su u mjesnim zajednicama Butmir, Donji Kotorac i dijelu Ilidža Centar, dok će se u srijedu akcija nastaviti u centru Ilidže, a potom i u drugim mjesnim zajednicama.