GP BiH

Na području Goražda i Bratunca spriječeno krijumčarenje 14 stranih državljana

Pripadnici jedinice Granične policije (GP) Bosne i Hercegovine Hum su u utorak, 11. juna, spriječili krijumčarenje četiri osobe afroazijskog porijekla na području Goražda.

Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole putničkog motornog vozila Škoda, bh. registracijskih oznaka, kojim je upravljao državljanin BiH. Strani državljani nisu posjedovali identifikacijske dokumente, a u Upitnicima za migrante su izjavili da dolaze iz Afganistana, saopćeno je iz GP BiH.

Dan ranije, 10. juna, pripadnici jedinice GP BiH Zvornik su na području Bratunca spriječili krijumčarenje deset osoba afroazijskog porijekla koje su izjavile da dolaze iz Sirije.

"U vezu s ovim krijumčarenjem dovodi se bh. državljanin koji je, uz pomoć čamca, preko rijeke Drine, prevezao strane državljane iz Republike Srbije u BiH", pojašnjavaju u saopćenju.

O spomenutim događajima su obaviješteni dežurni tužitelji Tužiteljstva BiH, prema čijim uputama pripadnici Granične policije BiH nastavljaju daljnji rad na dokumentiranju krivičnih djela krijumčarenje osoba. U navedenim aktivnostima pripadnika Granične policije BiH na sprječavanju krijumčarenja osoba preko teritorija BiH sudjelovali su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstva unutrašnjih poslova Bosansko-podrinjskog kantona.