uio

Na području Tuzle oduzeto više od 4.000 kutija krijumčarenih cigareta sa markicom Kosova

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje su na dvjema lokacijama, koje pokriva regionalni centar Tuzla, oduzeli veću količinu cigareta i duhana koji nisu bili obilježeni na zakonom propisan način, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Akciznom markicom Kosova bilo je obilježeno ukupno 4.093 paklice cigareta, a radi se o krijumčarenoj akciznoj robi. Oduzeto je i 97,5 kg sitno rezanog duhana i 358 paklica ručno motanih cigareta. Roba je oduzeta je od šest fizičkih lica.

U carinskoj ispostavi Tuzla bila je prijavljena za uvozno carinjenje pošiljka u kojoj su se nalazili elektronski uređaji. Nakon što su službenici Uprave izvršili detaljan pregled teretnog motornog vozila, pronađena je i privremeno oduzeta skrivena i krijumčarena roba. Radilo se o 384 kutije dodatka za prehranu „kolagen Crux“.

Prilikom detaljnog pregleda jednog autobusa koji je ulazio u Bosnu i Hercegovinu, ovlašteni službenici Uprave za idnirektno oporezivanje u pronašli i privremeno oduzeli skrivenu i neprijavljenu robu. Riječ je o konzolama za igrice i čipovima. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe procijenjena je na 115.200 KM.

Protiv počinilaca navedenih nezakonitosti će biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti, korišteni su specijalizirana oprema, kao i vozila donirana Upravi za indirektno oporezivanje od Američke ambasade u BiH putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju: 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni. Građani mogu i na viber- broj 065 355 155 poslati fotografiju i lokaciju gdje se nelegalno prodaju cigarete i duhan.