Naučna istraživanja

Na potopljenom lokalitetu kod Korčule bademi su uzgajani prije 69 stoljeća

Odjel za arheologiju Univerziteta u Zadru saopćilo je da rezultati istraživanja 7.000 godina starog neolitičkiog potopljenog lokaliteta Soline na otoku Korčuli pokazuju da su tu uzgajani bademi i masline.

Istraživanja još traju na otkrivenim ostatcima veće kamene arhitekture unutar nalazišta, s jasno definiranom linijom obalnoga zida.

"Uz izvrsno sačuvani suhozid, na mjestu gdje cesta ulazi u naselje vidi se proširenje te se može pretpostaviti da su na tom mjestu bile dvije povišene kružne konstrukcije, izvorno učvršćene drvenim pilonima zabijenima u tlo", navodi se u saopćenju.

U prošlogodišnjim istraživanjima pronađeno je nekoliko koštica maslina te mnoštvo bademovih ljuski. Radiokarbonske analize pokazale su da je njihova okvirna starost 6.900 godina.

"U vrijeme prije gotovo 7.000 godina na ovom prostoru evidentan je uzgoj badema, dok su masline najvjerojatnije trgovinom uvezene s istočnog Mediterana. To su zasad najstariji tragovi maslina na Jadranu", istakao je Mate Parica, vođa istraživačkog tima s Univerziteta u Zadru.