BMW

Na prodaju 4 sjajna primjerka legendarne ‘Kockice‘ M3, ali očekivana cijena je paprena

U Miamiju na dražbu putem aukcijske kuće RM Sotheby‘s 1. marta ide vrijedna zbirka od četiri različite verzije čuvenog BMW M3 E30, proizvedenih između 1987. i 1990. godine. Procjenjuje se da vrijednost ove zbirke prelazi 800.000 eura, a neki spominju i 7 cifrenu brojku.

Kako je na ovom svijetu sve moguće, pa tako da i cijene kultnih modela dojučerašnjih youngtimera, a danas već i mlađih oldtimera lete u nebo, ova privatna kolekcija lako bi mogla probiti sve granice.

Automobili će se prodavati pojedinačno na aukciji na Floridi pružajući izvrsnu priliku ljubiteljima da postanu vlasnici jednog (ili svih) ovih posebnih M3 modela. Premda je aukcija u SAD, svi ovi modeli su iz Evrope s evropskim specifikacijama te su nedavno uvezeni u Sjedinjene Države. Evo liste:

BMW M3 Coupe iz 1987.

Jedan od modela koji će biti ponuđen na aukciji je BMW M3 Coupe iz 1987. godine, koji je prešao nešto više od 48.000 kilometara.

Ovaj automobil lakiran je u prepoznatljivu Henna crvenu boju s crnom kožnom unutrašnjošću. Očuvan je u svom izvornom stanju s 2,3-litrenim motorom od 200 KS, petostepenim ručnim mjenjačem Getrag i diferencijalom s ograničenim proklizavanjem. Ovaj primjerak, namijenjen njemačkom tržištu, ima samo dva prethodna vlasnika i dolazi s bogatom opremom, uključujući krovni otvor, klima uređaj, putno računalo, radio BMW Bavaria te 16-inčne aluminijske naplatke.

BMW M3 Evolution iz 1988.

Drugi model koji će biti ponuđen na aukciji je BMW M3 Evolution iz 1988. godine, s 57.000 prijeđenih kilometara. Ovaj automobil je izrađen u Macao Blue Metallic boji s Evolution II srebrnom ‘M‘ tkaninom u unutrašnjosti. Sadrži električni pomični krov, klima uređaj, grijana sjedala te paket dodatne opreme Evolution. Ova verzija Evolutiona ima ažurirani 2,3-litreni četverocilindrični S14 motor koji razvija 220 KS.

BMW M3 Cabriolet iz 1989.

Treći automobil na aukciji je BMW M3 Cabriolet iz 1989. godine, koji je prešao samo 3980 kilometara, što ga čini jednim od najmanje korištenih primjeraka na svijetu. Ovaj M3 dolazi u Macao Blue Metallic boji s crnom kožom i mekanim krovom iste boje. Opremljen je standardnim 2,3-litrenim S14 motorom i petostepenim ručnim mjenjačem Getrag.

1990 BMW M3 Sport Evolution

Kolekciju zatvara BMW M3 Sport Evolution iz 1990. godine, najrjeđi i najvrjedniji primjerak među svima. Samo 500 primjeraka proizvedeno je ove iznimne verzije. Ovaj Sport Evolution opremljen je S14B25 EVO 3 četverocilindričnim rednim motorom od 2,5 litara i 240 KS. Automobil je presvučen Jet crnom bojom i dolazi s Anthracite Motorsport Design platnenom presvlakom interijera s trobojnim detaljima. Opremljen je standardnom opremom, uključujući električne podizače prozora, klima uređaj i sistem pranja prednjih svjetala.