projekat iz 2008.

Na slici Messi kupa bebu. Danas ta beba vrijedi 90 miliona i igra polufinale Eura: “Niko tada nije mogao vjerovati…”

Jedan od najboljih igrača “Furije” na Euru u Njemačkoj je Lamine Yamal (16), koji vrijedi 90 miliona evra i igra na poziciji desnog krila.

Barcelonino čudo od djeteta ima već 11 nastupa i dva pogotka za seniorsku reprezentaciju Španije i već se smatra jednim od najboljih igrača svijeta.

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila nevjerovatna fotografija, koju je 2011. godine objavio Yamalov otac.

Na fotografiji je Lionel Messi (37), tada 20-godišnjak i Barcelonin prvotimac. Messi i Yamalova majka drže tek nekoliko mjeseci starog Lamina Yamala.

Autor fotografije je Joan Montfort, koji je za The Athletic sada ispričao:

"Ovu fotografiju bilo je teško snimiti. Moglo bi se reći da sam se morao jako potruditi da to učinim".

Radilo se o fotografisanju za dobrotvorni projekt Barcelone i Diario Sporta, a prihod je podijeljen dobrotvornim organizacijama u Kataloniji i UNICEF-u.

Montfort se prisjetio: “Messi je sada sramežljiv, ali tada je bio još više. Našao se pored djeteta u plastičnoj kadi i njegove majke. U početku nije bilo interakcije, ali onda je malo po malo sve počelo funkcionisati. Prisutnost njegove majke pomogla je Laminu da se osjeća samopouzdanije".

"To je nevjerovatno", kaže Montfort. “Tada niko nije mogao zamisliti ko će ovo dijete postati i ko će Messi također postati", rekao je autor fotografije.

Messi je tada, kao i sada, bio jedan od najboljih fudbalera svijeta, a Yamal je tek bio rođen.