Općina Ilidža

Na Stojčevcu uspješno održana pokazna vježba “Spremnost struktura civilne zaštite Općine Ilidža”

Povodom održavanja vježbe "Spremnost struktura i postrojavanja civilne zaštite Općine Ilidža", ispred Doma kulture u Hrasnici održana je smotra organizovanih struktura Civilne zaštite Općine Ilidža, u prisustvu učenika osnovnih škola s područja općine Ilidža i građana.

Na samom početku smotre prisutnima se obratio načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur istakavši da se u prethodnom periodu uradilo mnogo aktivnosti, kako na opremanju, tako na edukovanju struktura Civilne zaštite kako bi se pravovremeno reagovalo u nepredviđenim situacijama.

(Foto: Općina Ilidža)

"Cilj današnje pokazne vježbe je pripremanje, vježbanje i preventivno djelovanje Službe civilne zaštite Općine Ilidža. Nažalost 2021. godine imali smo iskustvo s poplavama koje su nam pokazale značaj ovih struktura i koliko je lokalna zajednica spremna da odgovori zadatku. U narednom periodu nastavit ćemo s opremanjem struktura Civilne zaštite Općine Ilidža i na podizanju nivoa spremnosti", kazao je načelnik Nermin Muzur.

Nakon smotre, na Stojčevcu je održana pokazna vježba u organizaciji Štaba civilne zaštite Općine Ilidža, koja je imala za cilj testirati spremnost i koordinaciju u hitnim situacijama te osigurati da se pravilno i pravovremeno reaguje na različite scenarije nesreća i katastrofa.

(Foto: Općina Ilidža)

U vježbi su učestvovali Štab civilne zaštite Općine Ilidža, Služba civilne zaštite Općine Ilidža, službe zaštite i spašavanja, povjerenici Civilne zaštite Općine Ilidža i pripadnici Policijske stanice Ilidža.

Plan vježbe bio je simulirati zemljotres i njegove posljedice na području općine Ilidža. Osim uklanjanja krhotina, spašavanja i pružanja medicinske pomoći, vježba je obuhvatila i evakuaciju građana iz ugroženih područja, kao i njihov transport.

(Foto: Općina Ilidža)

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur naveo je da je jedan od ključnih aspekata vježbe bila koordinacija između različitih timova, te da u situaciji stvarne nesreće, brza i usklađena akcija je od suštinskog značaja.

Štab civilne zaštite Općine Ilidža danas broji 215 članova, na osnovu nabavki koje su u toku za materijalno-tehnička sredstva plan je da se do naredne godine ta brojka poveća na 300 članova.

(Foto: Općina Ilidža)

"Izuzetno je važan segment uređenja struktura Civilne zaštite i veliku pažnju posvećujemo tome, zbog iskustava koje smo imali ranije, ali i zbog geografskog položaja Općine Ilidža. Želimo da budemo, kao i sama lokalna zajednica, najopremljenija i najbolja Civilna zaštita", poručio je načelnik Muzur, te dodao:

"Nadamo se da ćemo svu tu opremu i spremnost u narednom periodu demonstrirati samo na pokaznim vježbama i da nećemo imati priliku da u stvarnosti realizujemo i da pokazujemo svu našu mehanizaciju i našu pripremljenost. Hvala svim akterima vježbe i svima onima koji su danas prisustvovali na našem Stojčevcu. Zajedno možemo zajamčiti sigurniju budućnost za sve nas".

Pokazne vježbe poput ove ključne su za pripremu zajednice i minimiziranje potencijalnih šteta u slučaju vanrednih situacija. Podsjećaju na važnost uloge civilne zaštite u našim zajednicama. Brza reakcija, dobra koordinacija i profesionalnost inspirišu povjerenje u mogućnost timova Civilne zaštite da zaštite građane u slučaju stvarne nesreće i katastrofe.

(Foto: Općina Ilidža)
(Foto: Općina Ilidža)
(Foto: Općina Ilidža)
(Foto: Općina Ilidža)
(Foto: Općina Ilidža)
(Foto: Općina Ilidža)