Pričinjena šteta

Na Vlašiću će za vikend sve skijaške staze i liftovi biti stavljeni u funkciju: Nedostatak snijega ipak naštetio sezoni

Nedostatak snijega na početku zimske sezone stvorio je dosta gubitaka vlasnicima turističkih biznisa na području Srednjobosanskog kantona (SBK).

Prvi skijaški snijeg pao je tek jučer, skijališta na Vlašiću bi za vikend trebala biti otvorena ali, kaže upravnik Turističke zajednice SBK Miroslav Matošević, šteta je već pričinjena.

"Snijeg je pao, stvorena je dobra osnova za stavljanje skijališta u funkciju, govorimo prvenstveno o planini Vlašić. Posebno je važno da su temperature pale ispod ništice, počela je proizvodnja i umjetnog snijega. Očekujemo da ćemo već za vikend sve skijaške staze i liftove na području planine Vlašić staviti u funkciju", najavio je.

Ističe da je nedostatak snijega već naštetio ovoj zimskoj sezoni.

"Određena šteta je već pogodila naše skijaške centre. Visoka sezona je sezona kada su školski raspusti, a na našem emitivnom tržištu, onom Republike Hrvatske, prvi dio raspusta je već završen. Imali smo određen broj i otkazivanja ranije rezerviranog smještaja, što je utjecalo i na poslovanje samih hotelskih poduzeća, a ako govorimo o upraviteljima skijaških centara, možemo reći da je šteta poprilično velika jer ne rade i 25 dana od onih koji su planirali na početku same sezone", rekao je Matošević.

Situacija je, kaže, slična prošlogodišnjoj.

"Gotovo imamo identičnu situaciju kao i prošle sezone. Ukoliko bude dovoljno snijega štete bi se možda mogle anulirati, da financijski udar ne bode toliki. Nadamo se snijegu u idućem razdoblju, potrudit ćemo se i marketinški da bismo uspjeli popraviti te rezultate", kazao je on.

Kad su u pitanju cijene, nije bilo drastičnih promjena.

"Babylift i lift u okviru hotela Eko Fis na Vlašiću ostale su nepromijenjene, a neznatno su promijenjene cijene na središnjim ski liftovima Babanovac 1 i 2 te Markovac", kazao je Matošević, te dodao za kraj da su ipak najveću štetu dosad pretrpjela mala porodična skijališta koja nemaju mogućnost stvaranja umjetnog snijega.