ima još prostora za rast

Na Wall Streetu novi rekordi, evropski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošle sedmice S&P 500 indeks dosegnuo rekordan nivo, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok su evropski ulagači bili oprezniji.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice oslabio 0,1 posto, na 39.087 bodova, no S&P 500 porastao je 0,95 posto, na 5.137 bodova, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 16.274 boda.

Na početku sedmice ulagači su bili na oprezu jer nisu željeli riskirati uoči novog izvještaja o inflaciji u SAD-u, pa su indeksi stagnirali.

Novi podaci o inflaciji bili su u skladu s očekivanjima.

U januaru je indeks cijena za osobnu potrošnju, uključujući energiju i hranu, porastao za 0,3 posto na mjesečnom i 2,4 posto na godišnjem nivou.

To je donekle učvrstilo procjene na tržištu da bi američka središnja banka mogla početi smanjivati kamatne stope u junu, dok čelnici Feda poručuju da nema razloga žuriti s rezom kamata.

Ponajviše zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, novi rekordni nivo S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su krajem sedmice jer su porasle cijene dionica tehnoloških divova, kao što su proizvođači čipova Nvidia i Advanced Micro Devices.

I dok dio analitičara smatra da tržište ima još prostora za rast, zahvaljujući zamahu tehnološkog sektora, neki upozoravaju da su valuacije u tome sektoru izuzetno visoke, pa bi mogla uslijediti korekcija cijena dionica na niže.

A na evropskim se berzama prošle sedmice trgovalo opreznije. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.682 boda, a pariški CAC 0,4 posto, na 7.934 boda. Frankfurtski DAX skočio je, pak, 1,8 posto, na 17.735 bodova.