SVJETSKA EKONOMIJA

Na Wall Streetu novi rekordi. Ogroman skok dionice Nvidije

Na Wall Streetu su, kao i prethodnih dana, snažno porasle cijene dionica tehnoloških kompanija, ponajviše Nvidie, pa su S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne nivoe.

Dow Jones indeks ojačao je 0,15 posto, na 38.834 boda, dok je S&P 500 porastao 0,25 posto, na 5.487 bodova, a Nasdaq 0,03 posto, na 17.862 boda.

I jučer su, kao i prošle sedmice, najviše porasle cijene dionica proizvođača čipova i tehnoloških kompanija, pa su S&P 500 i Nasdaq dosegnuli nove rekordne nivoe.

Ogroman skok dionice Nvidije od početka godine, postala je najvrijednija svjetska kompanija koja je izašla na berzu

Premda nije bilo novih značajnijih vijesti, cijena dionice Nvidie skočila je 3.5 posto, pa je taj proizvođač čipova postao najveća svjetska kompanija po tržišnoj kapitalizaciji, preskočivši Microsoft.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie skočila je od početka godine više od 170 posto, pa je tržišna vrijednost te kompanije dosegnula 3.220 milijardi dolara.

Poskupile su i dionice drugih proizvođača čipova, kao što su Micron Technology i Qualcomm.

"Sve se vrti oko priče o umjetnoj inteligenciji", kaže Ty Draper, savjetnik u firmi Beacon Capital Management.

Ulagače je jučer ohrabrio i podatak o rastu potrošnje u SAD-u u maju za samo 0,1 posto na mjesečnom nivou, manje nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta potrošnje moglo bi usporiti rast privrede i oslabiti inflacijske pritiske.

To je ponešto podržalo špekulacije na tržištu da bi američka centralna banka do kraja godine mogla smanjiti kamatne stope u dva navrata, premda su prošle sedmice objavljene procjene čelnika Feda koji očekuju jedan rez kamata jer je inflacija i dalje znatno viša od Fedovog ciljanog nivoa od 2 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,60 posto, na 8.191 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 18.131 bod, a pariški CAC 0,76 posto, na 7.628 bodova.