Vijesti

Na Zetri dostupan Pfizer samo za revakcinaciju građana koji su prvu dozu primili u KS

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Radna grupa za koordinaciju vakcinacije u KS saopćili su da na Zetri trenutno nema vakcina Pfizer za prvu dozu, a oni koji su se vakcinisali sa Pfizerom u Kantonu Sarajevo mogu doći na revakcinaciju u skladu sa terminom. Trenutno nije omogućena revakcinacija ovom vakcinom onima koji su se vakcinisali van Kantona Sarajevo.

Na raspolaganju su vakcine AstraZeneca i Sinopharm na svim punktovima u KS, za prvu i drugu dozu.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo poziva i sve građane koji su primili prvu dozu AstraZeneca vakcine, a kojima je prošlo više od šest sedmica, da do kraja oktobra 2021. pristupe revakcinaciji.

Pozvali su i građane kojima će 31. oktobra ove godine proći četiri sedmice od primljene prve doze. Naglašavaju da je ovo važno i u skladu sa preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju Federacije Bosne i Hercegovine, koje preporučuje da se druga doza vakcine protiv COVID-19 daje što ranije unutar preporučenog razmaka, uzimajući u obzir porast broja oboljelih i prijetnju od širenja delta soja SARS-CoV-2 virusa u Federaciji BiH.

Ova preporuka je važna i zbog osoba koje nisu vakcinisane ili nisu preboljele COVID-19 ili su primili samo jednu dozu vakcine, a koja je manje učinkovita.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare