sjećanje na genocid

Na zgradi NPS danas instalacija autorskog rada Velije Hasanbegovića posvećenog Srebrenici

Narodno pozorište Sarajevo povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u četvrtak 11. jula priredit će instalaciju autorskog rada Velije Hasanbegovića i poemu u interpretaciji Emine Muftić.

Instalacija autorskog rada Velije Hasanbegovića iz ciklusa "Potočarske sjene" biti će postavljena na zgradi Narodnog pozorišta Sarajevo 11. jula u 21.00 sati, dok će u istom terminu "Pjesmu o Srebrenici" autora Abdulaha Sidrana čitati Emina Muftić.

Postavka fotografije "Potočarske sjene", kroz objektiv Velije Hasanbegovića, otkriva bol i patnju kroz koju je prošao i još uvijek prolazi narod Podrinja i nakon preživljenog genocida. Riječ je o fotografiji Srebrenice i Memorijalnog centra u Potočarima koje fotograf bilježi već petnaest godina.

Glumica Narodnog pozorišta Sarajevo Emina Muftić izjavila je da i u godini u kojoj nas je, nažalost, napustio Pjesnik, njegovom pjesmom "Srebrenica", odat će poštu žrtvovanom gradu i srebreničkim žrtvama.

Dodaje da je naše živote obilježila Srebrenica, a jedan od književnika i pjesnika čiji su svijest i srce bili uz ovaj grad je i Abdulah Sidran, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.