"upad" u bh. institucije

Nacional: Podmićivanjem sudija Zdravko Mamić upravo ‘razbija’ korupciju i u BiH. Udar na Čovićevu interesnu hobotnicu

Postoje ozbiljne indicije da se Mamić povezao se s nekima od glavnih aktera i neke od njih moguće korumpirao

Odbjegli nogometni moćnik Zdravko Mamić, na svoj specifičan način, podmićivanjem visokih pravosudnih zvaničnika skupocjenim poklonima, po svemu sudeći počinje “pridonositi” razbijanju korupcije i u bosanskohercegovačkom sudstvu te usput nanositi ozbiljnu štetu interesnoj hobotnici predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, piše hrvatski Nacional.

U nastavku teksta Nacionala se dodaje:

"Sve se to može tvrditi zbog kontroverzne uloge Ljiljanka Palca, Mamiću bliskog hercegovačkog poduzetnika s kavanskih terevenki po Hercegovini i poznatog finansijera HDZ-a, koji je prozvan danas u BiH kao posrednik u podmićivanju pritvorenog predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca s ciljem da spriječi izručenje odbjeglog Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Pretresli stan Debeveca

Pripadnici SIPA-e tokom utorka pretresli su stan Ranka Debeveca nastojeći u njemu pronaći sat vrijedan 15 hiljada eura, za koji vjeruju da mu ga je poklonio Zdravko Mamić kako bi mu pomogao spriječiti njegovo izručenje Hrvatskoj.

SIPA sumnja da je Mamić taj sat Debevecu predao tokom jednog druženja u Grudama na sastanku koji je organizirao upravo Ljiljanko Palac, jedan od stubova interesne hobotnice šefa HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Ko je Ljiljanko Palac i što ga povezuje s Bandićem i Mamićima?

Ljiljanko Palac građevinski je poduzetnik koji se obogatio mahom na unosnim poslovima na području Sarajeva.

Tamošnji mediji spominjali su ga u kontekstu istrage tajnih službi zbog sumnjive prodaje prostora u svom 18-spratnom sarajevskom neboderu državnim firmama.

Radi se o tajkunu i finansijeru HDZ-a BiH, a njegovo ime dobro poznaju i Splićani: svojedobno je kupio poljoprivredno zemljište na južnim padinama zaštićene park šume Marjan s planom gradnje kuće na navedenoj lokaciji, premda to zakonski nije moguće.

U svojim bliskim krugovima navodno je poručio da „nema boga koji će ga u tome zaustaviti“.

Ipak, ime Ljiljanka Palca prije svega se veže uz interesnu mrežu pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Pomogao Bandiću

Kada je 2014. godine ovaj završio u istražnom zatvoru, upravo on bio je jedna od osam osoba koje su založile svoju privatnu imovinu kako bi bila uplaćena dotad rekordna jamčevina od milion eura.

Konkretno, za Bandićevo puštanje na slobodu Ljiljanko Palac dao je golemu parcelu, zemljište veličine čak 80 hiljada kvadratnih metara na otoku Hvaru.

Nacionalu su još u ljeto 2021. dostavili privatni videosnimak, vjerovatno nastao tokom 2020., koja je svojedobno kolala društvenim mrežama.

Na njoj se vide odbjegla braća Zdravko i Zoran Mamić dok u privatnom društvu u Hercegovini zagrljeni s još nekoliko ljudi pjevaju pjesmu „Kad umren umotan u bilo“ Vinka Coce.

Prvi čovjek zdesna Zdravku Mamiću na tom snimku, s njime zagrljen u pjesmi, upravo je Palac.

Već tada, sedmični Nacional u svom štampanom izdanju ekstenzivno je opisao zašto su takve informacije upućivale na zaključak da je u susjednoj državi Zdravko Mamić izgradio svoju interesnu infrastrukturu.

Na ruku mu je svakako išla činjenica da je Bosna i Hercegovina krhka, često potpuno nefunkcionalna država u kojoj neprimjereni kontakti pripadnika pravosudne elite rijetko izazivaju javno zgražanje, a pogotovo rijetko vode do konkretnih posljedica i sankcija.

Početkom ove sedmice to se izgleda počelo mijenjati.

I to zato jer su pripadnici SIPA-e očito prikupili i počeli operativno obrađivati na ono što je Nacional upozoravao još u ljeto 2021. – ozbiljne indicije da je Mamić tokom proteklih godina izvršio neku vrstu upada u institucije BiH, povezao se s nekima od glavnih aktera i neke od njih moguće korumpirao, odnosno uveo u svoju sferu utjecaja.

Intenzivno druženje

Jedan od konkretnih primjera za te tvrdnje osoba iz miljea pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, upravo je hercegovački poduzetnik Ljiljanko Palac.

On se u proteklom razdoblju vrlo intenzivno družio sa Zdravkom Mamićem te je čak i snimljen u opuštanju u njegovu društvu.

U isto vrijeme je u više navrata viđen s tužiteljem Olegom Čavkom, direktno zaduženim u predmetu u kojemu se odlučuje o Mamićevom izručenju Hrvatskoj.

Debevec je već dva mjeseca pritvoren zbog sumnji u više teških krivičnih djela. Istraga protiv njega proširena je i u dijelu u kojem se navodi da je Mamić uz posredovanje Palca korumpirao Debeveca skupocjenim satom.

Sagovornik Nacionala još je u ljeto 2021. bio spreman i eksplicitno potvrditi vezu na relaciji Mamić-Palac-Čavka, odnosno potkrijepiti tezu da je taj poduzetnik zapravo spona osuđenog i odbjeglog gazde zagrebačkog Dinama s visokim pravosudnim zvaničnicima, ako se za to pokaže potreba.

U ljeto 2021. upravo se Čavka usprotivio izručenju Zdravka Mamića Hrvatskoj, koristeći neobične pravne argumente koji su se veliki dijelom poklapali sa stavom Mamićeve odbrane.

„Palac i Čavka bliski su prijatelji. Lično sam svjedočio jednom od njihovih brojnih susreta u restoranu Bezdan21 u Grudama, kada su sami sjedili za stolom i dugo povjerljivo razgovarali.

Dešavanja u Hercegovini

A to svakako nije bio njihov jedini sastanak“, rekao je izvor Nacionala, neposredni svjedok događanja u Hercegovini.

Nacionalovi izvori iz Bosne i Hercegovine još su u ljeto 2021. tvrdili da trag korupcije vodi do visokih pravosudnih dužnosnika koji odlučuju o ovom predmetu, a ishodište njihove političke moći vodi direktno u sjedište HDZ-a BiH i njihova predsjednika Dragana Čovića. Riječ je o kadrovima koji se postavljaju po političkoj liniji.

Palčev i Mamićev evidentno dobar prijatelj, tužitelj Oleg Čavka, na jednom od ročišta održanom u Sarajevu po zamolnici za izručenje Zdravka Mamića Hrvatskoj, temeljem rješenja o pritvoru koje mu je odredio Županijski sud u Zagrebu u sklopu istrage o slučaju podmićivanja trojice sudaca Županijskog suda u Osijeku, otvoreno se usprotivio odobravanju zahtjeva i stao uz Mamićeve odvjetnike Ivicu Rajića i Davora Martinovića.

Kako je tada prenio Jutarnji list, Čavka je ustvrdio da je „nakon temeljitog proučavanja zamolnice pronašao određene pravne anomalije“, odnosno, da ona formalno jest ispravna, no zahtjev za izručenje ne ispunjava zakonske pretpostavke jer se u Mamićevu slučaju radi o krivičnom djelu davanja dara koje se različito sankcionira u BiH i Hrvatskoj.

Izručenje Hrvatskoj

U susjednoj državi za takvo djelo predviđena je minimalna kazna od tri mjeseca zatvora, dok ugovor o izručenju koji ta zemlja ima s Hrvatskom predviđa da je minimalna kazna u slučajevima u kojima je izručenje moguće propisana u rasponu od jedne do četiri godine zatvora.

Sad se počinje nazirati kako je Mamić sličnim načinom postupanja, podmićivanjem visokih pravosudnih zvaničnika, konkretno govoreći predsjednika Suda BiH Debeveca, moguće utjecao i na njihov stav da ga BiH zasad ne izručuje Hrvatskoj", piše Nacional.