uoči glasanja

Nacrt teksta rezolucije o Srebrenici objavili i Ujedinjeni narodi

Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) glasat će 23. maja o rezoluciji o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Ujedinjeni narodi su na svojoj web stranici objavili tekst rezolucije, navodeći da su kosponzori Nacrta rezolucije Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

U uvodu se podsjeća na rezoluciju Vijeća sigurnosti od 16. aprila 1993. kojom se proglašava Srebrenica za zaštićenu zonu, potom rezoluciju od 25. maja 1993. o osnivanje Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i na presude Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju, posebno osam koji sadrže osuđujuće presude za zločin genocida protiv bosanskih muslimana počinjenih u Srebrenici 1995. godine.

Napominjući također da će se 2025. obilježiti trideseta godišnjica genocida u Srebrenica, u kojoj je izgubljeno najmanje 8.372 života, Rezolucijom se poziva da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici 1995., koji će se obilježavati svake godine.

"Bezrezervno se osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici, a kao historijski događaj potiče države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, uključujući kroz svoje obrazovne sisteme razvijanjem odgovarajućih programa, u pravcu sprečavanja negiranja genocida", navodi se između ostalog u tekstu rezolucije.

Kompletan tekst na stranici Ujedinjenih naroda možete pročitati OVDJE.