Cijene oštro pale

Naglo pojeftinili stanovi i kuće u Njemačkoj. Ovo je razlog

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju od kraja prošle godine

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj oštro su pale u drugom tromjesečju, pokazali su podaci statističkog ureda, odražavajući utjecaj visokih kamatnih stopa na potražnju.

Cijene nekretnina potonule su u razdoblju od aprila do juna za 9,9 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije otkako je Destatis 2000. počeo prikupljati podatke.

U Berlinu i Hamburgu stanovi pojeftinili gotovo 10%, kuće i više

Na tromjesečnoj razini smanjene su za 1,5 posto. U gradovima poput Berlina, Hamburga i Muenchena stanovi su bili jeftiniji za 9,8 posto nego u drugom prošlogodišnjem tromjesečju, a porodične kuće za 12,6 posto. U slabo naseljenim, ruralnim područjima zabilježen je blaži pad cijena, pa su tako stanovi pojeftinili za 7,0 posto, a porodične kuće za 8,1 posto.

Cijene stambenih nekretnina u Njemačkoj padaju od kraja prošle godine, pokazuju Destatisovi podaci, otkrivajući sve dublji pad, za 3,6 posto u četvrtom tromjesečju lani i za 6,8 posto u prva tri ovogodišnja mjeseca, javlja Hina.

Pad potražnje pod pritiskom visokih kamata

Pad cijena odražava slabljenje potražnje pod pritiskom visokih kamatnih stopa, što je potaknulo vodeću njemačku grupu za razvoj nekretnina Vonoviju da odgodi planove o gradnji 60 hiljada stanova.

Kompanija ističe i visoke troškove gradnje, koji su, prema riječima glasnogovornice, porasli s oko tri hiljade eura po kvadratu na oko pet hiljada eura po kvadratu.