Puni Gas

Najčešće greške koje upropaštavaju akumulator

Nije nimalo čudno što je otkazivanje akumulatora najčešći razlog nemogućnosti vožnje automobila tokom zimskog perioda. Razlog su niske temperature, koje utiču na performanse ove važne komponente.

Međutim, postoje brojne greške vozača koje mogu da unište sasvim funkcionalan i korektan akumulator. Pred nama su neke od najčešćih.

Hladnoća ne predstavlja problem samo za nas ljude, već i za automobile. Ulje u motoru i mjenjaču se zgušnjava, što otežava pokretanje motora. Samim tim, akumulator mora da radi intenzivnije zimi da bi startovao agregat.

Nažalost, hladnoća utiče i na njegove performanse, tako da snaga akumulatora opada, što znači da motor teže „vergla“. Ova kombinacija često dovodi do nemogućnosti startovanja motora i „mrtve“ baterije, najčešće baš onda kada vam je automobil preko potreban.

Ukoliko želite da izbegnete otkazivanje akumulatora tokom zimskog perioda, treba da zaobiđete ove uobičajene greške:

Često vozite na kratkim distancama

Učestale kratke vožnje nisu blagotvorne po automobil generalno, a akumulator je tu najviše pogođen. Nakon što je „dao sve od sebe“ da pokrene motor po hladnoći, potrebno mu je vrijeme da bi se ponovo napunio, ali problem je u tome što kratka vožnja to ne omogućava. Takođe, vozači zimi uključuju uređaje poput grejanja sedišta i odmrzivača stakala, što dodatno izvlači električnu energiju iz akumulatora. Samim tim ne čudi što će u jednom momentu „crna kutija“ početi da „štrajkuje“ zbog ovog tretmana koji joj nimalo ne prija. Ukoliko praktikujete česte kratke vožnje, preporuka je da redovno koristite punjač.

Zaboravljate da isključite potrošače

Najuobičajenija greška je propuštanje isključivanja svjetala preko noći. Ukoliko se to desi, ujutro ćete zateći automobil s „mrtvim“ akumulatorom. Doduše, moderna vozila isključuju svjetla automatski, ali većina održava napajanje priključaka od 12 V, tako da spoljašnji potrošači mogu da iscrpe akumulator. Obratite pažnju na kamere na vjetrobranskom staklu i druge gadgete čak i kada motor nije u radu. Oni neće iscrpiti akumulator preko noći, ali ukoliko ne vozite nekoliko dana, obavezno diskonektujte sve što vam nije potrebno.

Ne obraćate pažnju na prljavštinu na terminalima

Prljavština omogućava „curenje“ električne energije između pozitivnog i negativnog terminala, što postepeno prazni akumulator. Konektori uvijek treba da budu čisti, redovno ih provjeravajte i po potrebi čistite.

Ne održavate akumulator kada se vozilo ne koristi duže vrijeme

Akumulator se prazni čak i kada su svi potrošači isključeni. Ovo je razlog zašto treba koristiti spoljni punjač kada planirate da aktivirate vozilo koje dugo nije korišćeno. Akumulator koji se dugo nije punio patiće i od naslaga sumpora, što zna da bude nepopravljivo.

Ignorišete rane znake

Akumulator ne „ispušta dušu“ neočekivano. Mnogo prije nego što se to desi, počeće da šalje signale koji ne smiju da budu ignorisani. Tipičan znak je treptanje svjetala prilikom hladnog starta. Slab akumulator će također teže pokretati motor, prije nego što u potpunosti otkaže. Provjeru možete izvršiti tako što ćete upaliti farove prilikom paljenja. Ukoliko svjetlost ima tendenciju da slabi, to je siguran znak da je akumulatoru potrebno punjenje, pa čak i zamjena.

Šta treba uraditi da bi akumulator bio „zdrav“?

Kupite voltmetar i provjerite napon. Ako je ispod 12 V, trebalo bi da napunite akumulator što prije. Kada obavljate kratke vožnje tokom zime, smanjite broj potrošača na minimum, da biste ga zaštitili. Redovno punite akumulator da biste izbjegli štetno duboko pražnjenje. Još bolje, kupite poseban punjač, koji može da pomogne kod desumporizacije.