Plave zone

Najdugovječniji ljudi otkrili svoju tajnu: Morate slijediti ovih pet pravila

Evo pet jednostavnih pravila ishrane prema "plavim zonama"

U ovim područjima, istraživači su primijetili da ljudi često žive do 100 godina, što je rezultat njihovog načina života, uključujući i ishranu. Naučnici, predvođeni autorom Danom Buettnerom, proučavali su ove dugovječne kulture i identificirali nekoliko zajedničkih obrazaca ishrane koje svi možemo slijediti.

Evo pet jednostavnih pravila ishrane prema "plavim zonama":

Smanjite unos mesa: Istraživanja provedena među vegetarijanskim adventistima sedmog dana u Loma Lindi, Kalifornija, pokazala su da oni koji ne jedu meso vjerovatno žive duže od svojih mesojeda kolega, čak osam godina dulje. Preporučuje se zamjena mesa ekstra čvrstim tofuom, kao što to prakticiraju stanovnici Okinawe.

Jedite ribu povremeno: Najdugovječniji ljudi konzumiraju ribu, ali u manjim količinama nego što se obično misli. Tri male porcije ribe tjedno su dovoljne ako želite doživjeti stotu. Preferiraju male i jeftine ribe poput sardina, inćuna i bakalara koje nisu izložene visokom nivou žive ili drugih štetnih tvari.

Smanjite unos mliječnih proizvoda: Većina ljudi u "plavim zonama" izbjegava kravlje mlijeko zbog većeg rizika od raka dojke i prostate. Jogurt i sir nisu povezani s istim rizicima pa se mogu koristiti. Također, proizvodi od kozijeg i ovčijeg mlijeka su dobra zamjena.

Smanjite unos jaja: Iako jaja nisu nužna za dug život, preporučuje se ograničenje unosa na tri jaja sedmično. Mogu se koristiti kao dodatak jelima od cjelovitih žitarica ili biljnoj prehrani, ali neki ljudi sa srčanim ili cirkulacijskim problemima ili dijabetesom odlučuju ih potpuno izbjegavati.

Smanjite unos bijelog hljeba: Ljudi u "plavim zonama" konzumiraju hljeb, ali ne onaj koji se može naći u većini supermarketa. Komercijalno dostupni bijeli hljeb brzo se metabolizira u šećer i povećava nivo inzulina. Umjesto toga, preporučuje se hljeb od cjelovitog zrna, raži ili kiselog tijesta, koji su nutritivno bogatiji i imaju manji utjecaj na nivo šećera u krvi.