Historijski događaj

Najezda milijardi cvrčaka: Ono što se trenutno dešava u SAD djeluje filmski. Pogledajte snimke

Amerikanci se ponovno bore s najezdom cvrčaka, tačnije faraonskih cikada, a ostatak svijeta njihovu borbu prati na TikToku.

Illinois, Tennessee i još nekoliko američkih saveznih država našli su se na putu rojevima cikada pa su prizori u tim dijelovima SAD-a biblijski. Američki mediji pišu da je riječ o doslovce milijardama bučnih insekata koji su zauzeli ulice, dvorišta, parkove gradova širom SAD.

Historijski događaj

Ovakvo nešto nije se dogodilo više od dva stoljeća, a razlog je poklapanje dva različita legla cikada.

Naime, ovi insekti provode određen broj godina pod zemljom prije nego što izađu na površinu i sudjeluju u bučnom ritualu parenja. To se upravo sada događa širom SAD.

Za ljubitelje kukaca ovo je prilika koja se pruža jednom u životu - doživjeti kako dva legla cvrčaka zajedno izlaze iz zemlje. To se posljednji put dogodilo 1803. godine, kada je Thomas Jefferson bio predsjednik.

"To je nešto što niko danas živ nije vidio i niko danas živ neće više nikada vidjeti", rekao je Jim Louderman, pomoćnik za prikupljanje insekata u muzeju Field u Chicagu.

Šta su cikade?

Cikade su insekti s crvenim očima i krilima koji se pojavljuju u ciklusima od 13 do 17 godina. Ovi kukci većinu svog života provode pod zemljom hraneći se korijenjem drveća. Na površinu izlaze kao krilate jedinke, a glavni razlog je parenje. Kada izađu iz zemlje, mogu poživjeti još četiri do šest sedmica.

A evo kako to izgleda na snimkama stanovnika tih područja…

@jaysmidnights Honestly please send help cause i am not cut put for this 😭 #cicadas #nashvillecicadas #nashville #outdoors #hotgirlwalks ♬ original sound - Jay (Taylor’s version)
@nashgal1010 #cicada2024 #flyingaimlessly #infestation #1monthtogo ♬ Bad Reputation - Joan Jett