Sarajevo

Najezda žohara u užoj gradskoj jezgri: Počinje dezinsekcija od Vijećnice do Koševskog potoka

Građani sarajevskih općina Centar i Stari Grad godinama se suočavaju sa problemom najezde žohara posebno u periodu proljeće-ljeto kada su visočije temperature.

S obzirom da je u užem gradskom jezgru primjećena pojava žohara, Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo obavijestilo je građane da će se u narednom periodu izvršiti dezinsekcija na području od Vijećnice do Koševskog potoka.

"Zbog vremenskih prilika koje nas očekuju u narednim danima, operativne aktivnosti dezinsekcije (I faza) provest će se u noćima 19.06/20.06., 20.06/21.06. i 21.06/22.06.2024. godine na mjestima gdje je najezda žoharima prisutna", naveli su iz Ministarstva.

Dodali su da će dezinsekciju provoditi stručni timovi JU Zavod za javno zdravstvo KS u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada je frekvencija kretanja stanovništva i turista minimalna.

"Izvršit će se detaljna dezinsekcija propisnim sredstvima navedenih javnih prostora, s tim da će se obratiti posebna pažnja na 'kritične tačke', odnosno mjesta na kojima je primjećeno veće prisustvo žohara.

Šest dana nakon prve faze, izvršit će se provjera i kontrola lokacija s potencijalnim korektivnim mjerama. Nakon tri sedmice provest će se i faza II, o čemu će javnost biti blagovremeno informisana", naveli su iz Ministarstva zdravstva KS.