Sport

Najgore pojačanje Reala: Napadač iz Bijeljine bio je skuplji od Ronalda i Benzeme, a sada neslavno odlazi

Luka Jović odlazi iz španskog Real Madrida u Fiorentinu. Srbijanski reprezentativni napadač (24), koji je rođen u Bijeljini, potpisat će ugovor sa italijanskim prvoligašem.

On je već u Firenci, a klub Serije A obavještava navijače o njegovim potezima na svojim društvenim mrežama, što je jasan znak oduševljenja njegovim potpisom.

Real je pristao dopustiti Joviću da ode besplatno, uz uvjet da će dobiti 50 posto od eventualnog narednog transfera u sljedeće dvije godine. U zamjenu, Fiorentina će pokriti plaću igrača čiji je ugovor s Realom do važio 2025. godine.

U klasičnom dogovoru, Real bi najvjerovatnije bio prisiljen snositi dio igračeve visoke plaće čak i da su dobili odštetu za transfer.

Za "Kraljeve" je Jovićeva plaća bila oporezovana sa 45,5 posto, no Fiorentina će zbog italijanskih propisa morati platiti samo 24 posto poreza.

Jović je nedvojbeno jedno od najgorih pojačanja u historiji Reala u smislu cijene i učinka, prenosi "Marca".

Čak 63 miliona eura, koliko je Real Madrid platio njemačkom Eintracht Frankfurtu da ga potpiše, čine Jovića osmim najskupljim pojačanjem u historiji kluba i najskupljim napadačem.

Real nikad prije nije platio toliki iznos za ofanzivca, a drugo najskuplje pojačanje je čuveni Brazilac Ronaldo Nazario, koji je prešao iz italijanskog Intera za 45 miliona eura. Treći najskuplji napadač je Francuz Karmi Benzema, koji je stigao iz Lyona za "samo" 35 miliona.

Jović napušta Real za koji je u 51 nastupu postigao samo tri gola. Sve ukazuje na problem prilagodbe. Jović, koji je stigao nakon što je postigao 40 golova u 93 utakmice u Bundesligi, nije opravdao očekivanja.

Njegov otac je prije nekoliko dana rekao da će ovaj posao pokazati ko je bio u pravu.

S jedne strane njegov sin, s druge treneri "Kraljeva" Zinedine Zidane i Carlo Ancelotti i klub koji više nije vjerovao ni u njega.

Najskuplji napadači Real Madrida

Luka Jović (Eintracht) 63 miliona eura

Ronaldo Nazario (Inter) 45 miliona eura

Karim Benzema (Lyon) 35 miliona eura

Nicolas Anelka (Arsenal) 35 miliona eura

Alvaro Morata (Juventus) 30 miliona eura

Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) 27 miliona eura

Mariano Diaz (Lyon) 21,5 miliona eura

Ruud van Nistelrooy (Manchester United) 15 miliona eura

Gonzalo Higuain (River Plate) 12 miliona eura

Michael Owen (Liverpool) 12 miliona eura