Politički dogovor

Najmoćnije zemlje svijeta daju milijarde za Ukrajinu, Zaharova bijesni: Odgovor će biti bolan

Rusija najavljuje protumjere za uzimanje prihoda od ruske imovine

Vođe zemalja članica grupe G7 pristali su u četvrtak na dogovor o pružanju 50 milijardi dolara vrijednih zajmova Ukrajini korištenjem kamata prikupljenih od zamrznute ruske imovine nakon što je Moskva započela invaziju na svog susjeda 2022.

Takav potez ubrzo je naišao na oštar odgovor uz Rusije.

Naime, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da su pokušaji Zapada da uzme prihod od zamrznute ruske imovine kriminalni i da bi doveli do odgovora Moskve koji bi bio vrlo bolan za Evropsku uniju.

G7 i Evropska unija razmišljaju kako iskoristiti dobit ostvarenu zamrznutom ruskom imovinom na Zapadu kako bi Ukrajini dali veliki zajam kako bi se osiguralo finansiranje Kijeva za 2025.

Zaharova je danas također prijetnjom odgovorila na inicijativu dijela članica Unije da se ruskim diplomatima ograniči kretanje.

Glasnogvorica ruskog ministarstva je rekla novinarima da je Zapad zaražen rusofobijom i da će Moskva poduzeti protumjere ako takva ograničenja budu uvedena.

Rusija će odgovoriti na sva ograničenja kretanja koja evropske zemlje uvedu njezinim diplomatima, najavila je Zaharova.

U pismu visokom predstavniku EU za vanjsku politiku Josepu Borrellu, osam ministara vanjskih poslova Evropske unije pozvalo je EU da zabrani ruskim diplomatima slobodno kretanje po Uniji i ograniči ih na zemlje u kojima su akreditirani.