Dobra vijest

Najveća svjetska ekonomija izbjeći će recesiju

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD, prema kojoj je ekonomija u trećem tromjesečju porasla 5,2 posto na anualiziranom nivou, više nego što se očekivalo.

Na evropskim su berzama u četvrtak ujutro cijene dionica blago porasle dok ulagači čekaju prvu procjenu Eurostata o inflaciji u eurozoni.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, pa je na putu dobitaka u ovom mjesecu od oko 6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,12 posto, na 7.430 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,29 posto, na 16.215 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 7.285 bodova.

U fokusu ulagača bit će danas prva procjena Eurostata o inflaciji u eurozoni u novembru.

Očekuje se daljnje slabljenje inflacijskih pritisaka, što su pokazali i jučer objavljeni podaci o inflaciji u Njemačkoj.

I na azijskim su berzama cijene dionica porasle. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,1 i 0,7 posto.

Azijski MSCI indeks porastao je od početka studenoga 6,7 posto, što je njegov najveći mjesečni skok od siječnja.

To se ponajviše zahvaljuje slabljenju inflacije u zapadnim zemljama zbog čega su ulagači uvjereni da su tamošnje centralne banke završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

No, nakon snažnog skoka u prvoj polovini novembra, posljednjih dana ulagači su oprezni jer nema novih vijesti koje bi podržale daljnji rast cijena dionica.

Tako i na Wall Streetu posljednjih dana berzovni indeksi stagniraju. Dow Jones jučer je ojačao 0,04 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,09, a Nasdaq indeks 0,16 posto.

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je ekonomija u trećem tromjesečju porasla 5,2 posto na anualiziranom nivou, više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da će najveća svjetska ekonomija izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata od početka prošle godine.

No, tako snažan rast znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim nivoima.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je centralna banka vjerovatno završila ciklus povećanja kamata.

No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim nivoima duži period nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u martu, dok oni realniji to očekuju polovinom iduće godine.