SVJETSKO TRŽIŠTE

Najveći mjesečni pad cijena nafte u ovoj godini

Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošle sedmice, druge zaredom, pa su u cijelom maju zabilježile najveći mjesečni pad u ovoj godini jer globalna potražnja nije tako snažna kako su se trgovci nadali. Na londonskom je tržištu cijena barela prošle sedmice pala 0.6 posto, na 81.62 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1 posto, na 76.99 dolara. U cijelom maju cijena barela na londonskom tržištu potonula je oko 7, a na američkom oko 6 posto, što je njihov najveći mjesečni gubitak u ovoj godini.

To je najviše posljedica poruka iz američke centralne banke da neće žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa jer je inflacija u SAD-u i dalje povišena. Ni neke druge centralne banke u svijetu neće smanjiti cijenu novca tako brzo kako su se trgovci nadali, što znači da se može očekivati usporavanje rasta privreda, a time i potražnje za naftom.

Doduše, ove se sedmice očekuje da će Evropska centralna banka smanjiti kamatne stope, no do ubrzanja rasta ekonomije eurozone proći će još neko vrijeme.

Trgovce je prošle sedmice zabrinuo i podatak o rastu zaliha benzina u SAD-u u prethodnoj sedmici za dva miliona barela. Potražnja za benzinom bila je manja za dva posto nego sedmicu prije, pokazali su podaci ministarstva energetike.

"(Prošli) vikend i Dan sjećanja na pale američke vojnike označili su početak sezone ljetnih putovanja u SAD-u i prvi pokazatelji signaliziraju snažnu aktivnost po pitanju vožnje i letova. No, potrošnja goriva čini se prigušenija", poručili su analitičari Citija.