PODRŠKA KORISNICIMA

Najzanimljivije WhatsApp funkcije koje stižu u 2024. godini

WhatsApp na telefonu crna podloga

Prošle godine, i početkom ove, vidjeli smo da se WhatsApp zaista potrudio uvesti mnoge nove funkcije, ali i one koje su godinama nedostajale ili zaostajale za konkurencijom. Zapravo je zanimljivo kako je WhatsApp uopće opstao kao vodeća platforma za razgovor, uz tolike manjkavosti. Bilo kako bilo, ta vremena su iza nas, a ono što je možda najvažnije, WhatsApp je i dalje besplatan, nema reklama, ni naplaćuje neke dodatne funkcije, što je inače praksa kod nekih konkurentskih platformi.

Od novosti koje su nedavno uvedeme, istaknimo sljedeće:

  • WhatsApp kanali
  • Više WhatsApp računa na jednom uređaju
  • Tajni kod za zaključavanj i skrivanje razgovora

U ovom tekstu donosimo popis najvažnijih najavljenih funkcija koje će stići tokom ove godine, vjerojatno prije ljeta. Neke od njih su potpuno nove, dok druge predstavljaju nadogradnju, postojećih. Krenimo redom:

Omiljeni kontakti (Favourite contacts) za brze pozive

Ako u svojoj WhatsApp aplikaciji imate velik broj osoba s kojima komunicirate, firmi ili grupa s kojima često komunicirate, „omiljeni kontakti“ će za vas biti od velike važnosti. Tako ćete one s kojima najviše komunicirate moći izdvojiti od ostalih, kako biste im mogli brzo pristupiti za uspostavu poziva. Funkcija je trenutno u beta fazi testiranja.

WhatsApp razmjena velikih datoteka

Iako podrška za ovu opciju već postoji, ona je ograničena na 2GB, što nije malo. Ipak, ako je suditi prema informacijama koje stižu iz WhatsApp Betalaba, ova granica će se uskoro podići, odnosno bit će moguće slati još veće datoteke. Koliko će tačno novo ograničenje iznositi, za sada nema informacija. Funkcija će funkcionirati putem, „people nearby“ sistema, što znači da će vjerojatno koristiti Wi-Fi direct vezu, a ne podatkovnu, što će svakako uštedjeti dragocjene gigabajte iz vašeg paketa, a ujedno i omogućiti jednostavniju razmjenu velikih datoteka.

Promjena boje teme

Ova funkcija je nedavno najavljena i još uvijek se nalazi u fazi testiranja. Kada će tačno postati dostupna svim korisnicima, još uvijek nije poznato. Mogućnost promjene boje teme svakako će donijeti osvježenje u sada već pomalo dosadnu, ali prepoznatljivu zelenu. Vjerojatno će biti onih koji će ju htjeti zadržati upravo zbog prepoznatljivosti, no prilično smo uvjereni da će oni koji će ju češće mijenjati biti u većini. U svakom slučaju, dobro je da je WhatsApp ponudio izbor.

Verificirana značka za poslovne WhatsApp kanale

WhatsApp je prošle godine uveo kanale, nešto slično kanalima na Telegramu, koji su potonjoj platformi znatno podigli popularnost. Meta, krovna kopanija WhatsAppa očito ni ovdje nije htjela ostati izvan arene, stoga su njezini inžinjeri poradili na lansiranju kanala, koji nisu namijenjeni samo poslovnim korisnicima, već svima koji žele stvoriti nekakvu zajednicu s istim ili sličnim interesima, odnosno kanal putem kojeg je vrlo jednostavno komunicirati s publikom. Ovakav koncept komunikacije već sada u velikoj mjeri zamjenjuje klasične društvene mreže, koje su odavno izgubile osnovni smisao, te su postale platforme za promociju.

Novost koja stiže ove godine je „verificirana značka“. Ova funkcija će vlasnicima kanala omogućiti lakšu prepoznatljivost, ali i povećan stepen sigurnosti, kako bi se izbjegla mogućnost zabune u slučaju pokušaja oponašanja ili krađe identiteta.

WhatsApp korisnička imena

Još jedna funkcija prekopirana s Telegrama. Od samih početaka, vaš WhatsApp račun je bio vezan s telefonskim brojem, kao i kod ostalih sličnih platformi, no neke od njih su u međuvremenu uvele mogućnost da se vaš broj ne prikazuje, što povećava razinu privatnosti. Kod WhatsAppa to nije bio slučaj, stoga su se u vodstvu kompanije odlučili da isprave i taj nedostatak. Tako će WhatsApp uskoro uvesti mogućnost da se vaš broj ne pojavljuje tamo gdje ne želite, a to će posebno biti važno u raznim grupama, gdje ne želite da svaki član vidi vaš telefonski broj.

WhatsApp foto i video status u HD rezoluciji

Ovo većini možda nije toliko važna stavka, no svakako će biti onih koji će poželjeti svoju profilnu sliku ili video postaviti kao neku vrstu identiteta i prepoznatljivosti. Trenutna verzija WhatsApp aplikacija statusnu sliku komprimira, što na zaslonima veće rezolucije izgleda relativno loše i ne odgovara današnjim standardima kvalitete slike.

Prijenos videa i muzike tokom video poziva

Ovo može zvučati zbunjujuće. Muziku i video je moguće već sada slati putem poruka, no ovdje se radi o video pozivima koji će simultano moći prenositi zvučne ili video zapise od strane jednog korisnika drugom. Dakle, ako korisnik A tokom video poziva uključi npr. neki muzički spot, isti sadržaj će vidjeti (i čuti) korisnik B na drugom kraju veze, odnosno na svom uređaju. Ovo bi se moglo opisati i kao određena vrsta streaminga, što je svakako zanimljiva novost. Napominjemo da će ova funkcija biti dostupna isključivo ako je uključena video kamera. Kako će cijela stvar funkcionirati u praksi, ostaje za vidjeti.