sjećanje na heroje

Nakon 20 godina Memorijalni turnir “Haris i Gigi” se vratio na Stojčevac

Nakon 20 godina izbivanja sa Stojčevca na obnovljene sportske terene popularnog ilidžanskog izletišta vratio Memorijalni malonogometni turnir "Haris i Gigi". Na 24. izdanju turnira, koji se igra u čast poginulih pripadnika Drugog motorizovanog bataljona Četvrte viteške motorizovane brigade, Harisa Opankovića i Nedžada Granula, nastupili su učenici 12 ilidžanskih osnovnih škola.

Turnir je svečano otvorio načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

"Ovo je najveća pobjeda svih nas. Naši očevi, djedovi, amidže, komšije dali su svoje živote, borili se da sačuvaju od agresora i odbrane ovaj dio Stojčevca, gdje danas njihova djeca, komšije, prijatelji, najmlađe generacije igraju turnir u sjećanje na Harisa i Gigija.

Velika stvar

Velika je to stvar i potvrda da svoje živote i najbolje dane svog života nisu dali uzalud jer, hvala Bogu, evo danas na slobodnom Stojčevcu", kazao je načelnik Muzur, s naglaskom da će do ljeta će biti izgrađena i dva terena za odbojku na pijesku i postavljeni stolovi za stoni tenis.

Iako se turnir proteklih godina uspio održavati, loši uslovi na Stojčevcu nisu dozvoljavali da se on vrati na mjesto gdje je prvi put i održan i na lokalitet na kojem su Opanković i Granulo položili svoje živote braneći domovinu od agresora.

"Puno mi znači što se turnir vratio na Stojčevac jer sam i sam bio pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Kao borcu naviru mi sjećanja jer znam koliko je rahmetli brat volio fudbal i igrao prije rata na ovim terenima.

Sudbina je htjela da baš ovdje ostavi svoj život. Zahvaljujem se Općini i načelniku koji su dali veliki doprinos da ovo bude manifestacija koja će ostaviti trag", kazao je Senad Granulo, brat rahmetli Nedžada.

Nakon uvodnog dijela turnira koji je odigra u utorak, danas su na programu bile utakmice za plasman. Pobjednički pehar pripao je ekipi Pete osnovne škole, drugi su bili učenici Sedme osnovne škole, dok je treće mjesto zauzela Treća osnovna škola.

Za najboljeg golmana proglašen je Emir Mešanović (Sedma osnovna škola). Najbolji strijelac bio je Amar Softić (Treća osnovna škola), dok je za priznanje za najboljeg igrača dobio Jemin Ćutuk (Peta osnovna škola). Nagrade najboljim ekipama i pojedincima uručio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Bitka za Stojčevac

Centralnom dijelu manifestacije obilježavanja Dana Drugog bataljona Četvrte viteške motorizovane brigade i godišnjice Bitke za Stojčevac, brojne delegacije položile su cvijeće na spomen-obilježju ispred Doma kulture u Hrasnici i na šehidskom mezarju Kovači.

Na važnost Bitke za Stojčevac koja se odigrala 15. maja 1992. godine sve prisutne, kroz historijski čas, podsjetio je Admir Memić, a o njenoj važnosti za Ilidžu u ratnim godinama koje su uslijedile govorili su i nekadašnji pripadnik Drugog bataljona Ejub Fočo, kao i načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Prigodnim kulturnim programom poseban doprinos obilježavanju ovog važnog datuma dali su učenici Druge i Četvrte osnovne škole, dok je turnir protekao u tehničkoj organizaciji JU Kulturno sportski i rekreacioni centar Ilidža.

Program obilježavanja 32. godišnjice Bitke za Stojčevac zaključen je revijalnom utakmicom između veterana Fudbalskog kluba Famos i pripadnika Drugog motorizovanog bataljona Četvrte viteške motorizovane brigade, a okončana je bez pobjednika (3:3).