Svijet

Nakon 60 godina riješen misterij smrti sovjetskih planinara. Porodice ne vjeruju Moskvi

Istraga je nakon više od šest desetljeća utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.

Nesreća koja se u veljači 1959. dogodila na prijevoju Djatlov potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, obredno ubistvo ili tajna testiranja raketa.

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive povrede.

Prvi izvještaji vlasti su govorila da su koža i kosa nekih od poginulih posivili i da je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost.

Nova je istraga započeta prije više od godine dana s ciljem da se utvrdi šta se zaista dogodilo prije 61 godinu.

PROČITAJTE  Kuba pokrenula izvoz vlastite vakcine protiv koronavirusa, evo ko su prvi kupci

Andrej Kurjakov iz ureda regionalnog tužiteljstva je u subotu objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci.

Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je grupa spavala na planinama oko 2.000 kilometara istočno od Moskve.

Planinari su uspjeli napustiti svoje šatore i skloniti se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i na kraju su se smrznuli, rekao je dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzija.

Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti, rekao je ruski tužitelj.

PROČITAJTE  Korona stigla na Mount Everest

Ozljede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim.

Članovi porodice poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

Tagovi:


Povezani postovi: