UBLAŽENA PACIFIČKA POLITIKA

Nakon 75 godina Japan odobrio izvoz borbenih aviona

Japan je 75 godina bio vođen politikom poslijeratnog pacifizma, ali čini se da je tome došao kraj. Japanska vlada odobrila je izvoz novih borbenih zrakoplova koje razvija s Velikom Britanijom i Italijom, u najnovijem odmaku od svoje pacifističke politike, piše BBC.

Japan je olakšao pravila izvoza oružja kako bi se omogućila prodaja aviona zemljama s kojima je Japan potpisao odbrambene paktove i u kojima nema sukoba u toku.

"Svaka prodaja borbenog aviona zahtijevat će odobrenje vlade"

Japan se obavezao udvostručiti vojnu potrošnju do 2027., navodeći prijetnje koje predstavljaju Kina i Sjeverna Koreja. Svaka prodaja borbenog aviona zahtijevat će odobrenje vlade, rekle su vlasti.

U decembru 2022. Japan se uključio u britansko-italijansku saradnju, nazvanu Tempest, kako bi razvio ovaj novi borbeni avion koji će koristiti umjetnu inteligenciju i napredne senzore za pomoć pilotima. Očekuje se da će mlaznjaci biti raspoređeni do 2035, što je prvo partnerstvo Tokija u razvoju odbrambene opreme s nekom drugom zemljom osim SAD-a.

Najnoviji potez dolazi uoči službenog posjeta premijera Fumija Kishide SAD-u u aprilu, gdje se očekuje da će naglasiti savezništvo Tokija s Washingtonom i spremnost njegove zemlje da bude više uključena u odbrambena partnerstva.

"Treba osigurati da odbrana naše nacije ne bude ugrožena"

Kishida je također rekao da je dopuštanje izvoza ratnih aviona u treće zemlje nužno kako bi se održao kredibilitet Tokija kao partnera u drugim budućim međunarodnim odbrambenim projektima.

"Plan da se naprave borbeni avioni sa sposobnostima bitnim za sigurnost naše nacije mora se realizirati kako bi se osiguralo da odbrana naše nacije ne bude ugrožena", rekao je glasnogovornik vlade Yoshimasa Hayashi.

No, japanski ministar odbrane Minoru Kihara pojasnio je da će Japan i dalje ostati predan "osnovnoj filozofiji pacifističke politike prolazeći kroz stroge procese odlučivanja za izvoz".

Japan se ustavom odrekao rata te ustav službeno ne priznaje vojsku

Nakon Drugog svjetskog rata Japan pod okupacijom SAD-a donio je ustav prema kojem se zemlja odriče rata i upotrebe sile u rješavanju međunarodnih sporova. Ustav službeno ne priznaje vojsku i ograničava je na sposobnosti samoodbrane.

Također je uvela zabranu izvoza oružja, koja je prvi put ublažena 2014. za vrijeme tadašnjeg premijera Shinza Abea. U dcembru 2023. Japan je dodatno ublažio pravila kako bi dopustio izvoz smrtonosnog oružja koje proizvodi prema stranim licencama u zemlju u kojoj je sjedište davatelja licence.

To je otvorilo put Tokiju da SAD-u pošalje projektile protuzračne odbrane Patriot. Rakete Patriot su među najnaprednijim oružjem koje je SAD isporučio Ukrajini.